Академія наук вимагає обговорення фінансування: на 2015 рік не вистачає мільярда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Академія наук вимагає обговорення фінансування: на 2015 рік не вистачає мільярда

Казна та Політика
1253
Профспілка Національної академії наук (НАН) України звернулася до президента і Кабінету міністрів з вимогою провести обговорення питання фінансування Академії в 2015 році.
Про це заявив голова профспілки НАН України Анатолій Широков.
«Ми звернулися до президента і прем’єр-міністра з вимогою терміново провести консультації. Коли мова йде про такі важливі соціальні аспекти, як зарплата, пенсії, стипендії тощо, уряд повинен радитися з роботодавцями та профспілками », – сказав він.
За його словами, обсягу фінансування, який планується закласти в бюджеті на наступний рік, буде недостатньо для розвитку вітчизняної науки.
«Мінімальний запит академії на 2015 рік – 3,6 млрд грн. Те, що сьогодні пропонують у бюджеті, якщо не зріжуть ще на 25%, – це 2,3-2,4 млрд грн, тобто на рівні поточного року », – повідомив Широков.
При цьому він зазначив, що в 2014 році обсяг фінансування НАН склав близько 2,4 млрд грн, однак цих коштів було недостатньо для нормальної роботи академії.
«Те, що було затверджено академією на поточний рік – це тільки 65% від мінімального запиту академії. Грошей не вистачало навіть на фонд заробітної плати колективу, який працює в установах академії. Не вистачало 80 млн грн », – зазначив Широков.
Голова профспілки також зазначив, що наукова громадськість з обуренням сприйняла новину про можливе вилучення норми закону про гарантії фінансування наукової діяльності в розмірі не менше 1,7% ВВП, скасування доплат за наукові ступені та вчені звання і т.п.
«Чесно кажучи, ніколи ця норма не виконувалася. З року в рік обсяг фінансування падав і в останні роки він був у 5-6 разів менше гарантій, передбачених законом. Але все ж ця норма була б для нас орієнтиром, оскільки, наприклад, європейське співтовариство взяло курс на досягнення рівня 3% ВВП на науку, тоді як у нас цю норму хочуть виключити », – підкреслив Широков.
При цьому він додав, що профспілка НАН не виключає можливості проведення всеукраїнської акції протесту в разі, якщо влада не відреагує на звернення науковців.
«Вирішувати, йти на такий крок чи ні, ми будемо до кінця цього тижня, коли побачимо реакцію президента і прем’єра», – додав голова профспілки.
Як повідомлялося, проект Закону «Про державний бюджет України на 2015 рік», зареєстрований у парламенті 12 грудня, був відкликаний з Верховної Ради на наступний день, 13 грудня. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернув увагу на те, що остаточний проект бюджету знаходиться на стадії розробки.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас