У Раді хочуть підняти акцизи на алкоголь і сигарети до мінімального рівня ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді хочуть підняти акцизи на алкоголь і сигарети до мінімального рівня ЄС

Казна та Політика
3840
В цілому запропоновані зміни передбачають підвищення акцизу на пиво і міцні алкогольні напої на 45-48%.
Народні депутати Ганна Гопко, Тетяна Острикова, Віктор Кривенко (усі – «Об’єднання« Самопоміч ») та Олег Мусій (« Блок Петра Порошенка ») пропонують Верховній Раді підвищити акцизні ставки на міцні алкогольні напої, кріплені вина, пиво і сигарети до рівня мінімальних ставок в Європейському Союзі.
Відповідна пропозиція закріплена законопроектом №1474 «Про внесення змін до Нагологовий кодекс України (про підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, алкогольні напої та пиво) в рамках процесу євроінтеграції України», зареєстрованому 16 грудня.
Текст законопроекту ще не опублікований на сайті парламенту, однак на своїй сторінці в Facebook депутат Гопко повідомила, що в цілому запропоновані зміни передбачають підвищення акцизу на пиво і міцні алкогольні напої на 45-48%.
«Законопроектом пропонується, щоб розмір акцизу на пиво прямо залежав від вмісту алкоголю, але в середньому новий акциз збільшує ціну 0,5 л пляшки пива тільки на 35 копійок. Ціна 0,5 л пляшки горілки зросте на 8 гривень, або на 20%. Але таке невелике зростання ціни збільшить надходження до бюджету не менше ніж на 2 мільярди гривень, навіть за умови скорочення реалізації алкогольних напоїв », – написала парламентарій.
При цьому акциз на слабоалкогольні напої, враховуючи їх небезпеку для здоров’я молоді, пропонується збільшити на 100%, що повинно привести до скорочення їх споживання, але збільшення надходжень до бюджету на 400 млн грн.
Крім того, депутати, за словами Гопко, пропонують збільшити специфічні ставки акцизу на сигарети без фільтра майже на 100%, на сигарети з фільтром – на 30%, а також збільшити адвалорну ставку на 20%.
«В цілому це призведе до зростання цін на всі види сигарет на 2,5-3 гривні, але надходження до бюджету від тютюнових акцизів в 2015 році складуть приблизно 24 млрд гривень, що на 6 млрд більше, ніж в 2014 році, навіть за умови скорочення реалізації сигарет в 2015 році на 16% », – написала депутат.
Крім того, та ж група депутатів пропонує підвищити в 5 разів плату за ліцензію на право оптової або роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Така пропозиція міститься в зареєстрованому ними законопроекті №1488 від 16 грудня. За словами Гопко, цим законопроектом парламентарії пропонують альтернативу ініціативі Мінфіну про введення нового додаткового акцизу на роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном, який, по ідеї міністерства, повинні визначати місцеві ради.
«Натомість для підтримки місцевих бюджетів пропонується підвищити розмір плати за ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном, тому що така плата повністю спрямовується до місцевих бюджетів», – написала депутат в Facebook.
За рахунок збільшення вартості ліцензії депутати розраховують забезпечити надходження до державного бюджету 2,8 млрд грн на рік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас