Всупереч світовим тенденціям скраплений газ на АЗС не дешевшає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всупереч світовим тенденціям скраплений газ на АЗС не дешевшає

Енергетика
2060
Запасливі продавці скрапленого газу стримують падіння цін. Сьогодні літр скрапленого газу на автозаправках можна купити в середньому по 8,73 грн, свідчать дані консалтингової компанії UPECO. Роздрібні ціни практично не змінюються вже два тижні. Це суперечить ринковим тенденціям. Адже котирування скрапленого газу, за даними агентства Argus, за півтора місяці впали на 25% – до $450 за тонну. Знизилися і оптові ціни. Експерти відзначають, що роздріб відреагує на тенденцію не раніше кінця грудня. Продавці нафтопродуктів утримують ціни, щоб розпродати запаси дорогого пропан-бутану, сформовані в листопаді.
Непривабливий газ
50% ринку скрапленого газу контролюється імпортерами. Найбільші постачальники українського пропан-бутану – державне підприємства «Укргазвидобування», «Укрнафта» (державі належить 50% + 1 акція, 42% контролюють структури губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського) і «Укртатнафта» (43% належить держкомпанії «Нафтогаз України», а 57% контролюють структури Коломойського).
З початку місяця ціни на пропан-бутан на оптовому ринку просіли на 11,5%. Показовим був останній аукціон найбільшого виробника – «Укргазвидобування», – який відбувся минулого тижня. Компанія виставила скраплений газ по 13 тис. грн за тонну, а змогла продати лише по 9,8 10,3 тис. грн і невеликий обсяг – 4 тис. т. «Оптовики змушені продавати скраплений газ за ринковими цінами – 11 тис. грн за тонну, хоча його собівартість 14 тис. грн », – повідомив один з трейдерів на умові анонімності.
Зміни торкнулися і дрібного опту. За даними аналітично-торгового центру Trade Hub, на початку грудня 2014 пропан-бутан торгувався в коридорі від 8,6 до 9,4 грн за літр, а до середини грудня розкид цін звузився до 8,6- 8,84 грн, причому кількість угод зменшилася.
Заступник директора «Консалтингової компанії А-95» Артем Куюн пояснює, що на ринок тисне різке падіння котирувань нафти і надлишок скрапленого газу на європейському ринку.
Дорогі залишки
Разом з тим власники автозаправок не поспішають знижувати ціни. З початку місяця вартість пропан-бутану просіла всього на 1% (11 коп), свідчать дані «Консалтингової групи А-95». На думку Куюна, роздрібним операторам заважають великі обсяги газу, куплені за високими цінами. «Деякі імпортери досі отримують законтрактовані обсяги за листопадовими цінами», – пояснив він.
У жовтні-листопаді імпортери скрапленого газу привезли 110 тис. т, тоді як минулого року – 68 тис. т. Компанії вирішили убезпечити свій бізнес від можливого дефіциту валюти і перебоїв з поставками українського скрапленого газу. Як раніше писав «Капітал», дефіцит валюти у вересні-жовтні змусив роздрібних операторів купувати паливо не за кордоном, а у вітчизняних виробників. Останні на тлі ажіотажу підвищили ціни. Потім ситуація загострилася. На початку листопада з’явилися проблеми у найбільшого українського постачальника – компанії «Укргазвидобування». Через відсутність аукціонного комітету компанія не могла реалізовувати пропан-бутан і навіть скоротила виробництво. Саме в цей час більшість компаній законтрактували поставки скрапленого газу по 13-14 тис. грн за тонну, говорить Куюн. «Ніхто не міг передбачити 25% -е падіння вартості палива», – додає він.
Неквапливий роздріб
Поки імпортери не продадуть свої запаси, ціни на автозаправках знижуватися не будуть. На думку Куюна, це відбудеться не раніше кінця грудня. «Бензин зростає, а скраплений газ стоїть – це вже можна вважати падінням», – зазначає заступник директора компанії «Надія» Станіслав Батраченко. Торік, додає він, скраплений газ коштував 50-51% від вартості бензину марки «А-95», а зараз 41%. Експерт сподівається, що ця тенденція призведе до подальшого перерозподілу водійського попиту на користь пропан-бутану.
Як раніше писав «Капітал», на тлі 50% -го подорожчання бензину попит на пропан-бутан в цьому році збільшився на 12%.
Катерина Сакова
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас