Пережити зиму запропонували за допомогою зігріваючих наночастинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пережити зиму запропонували за допомогою зігріваючих наночастинок

Технології&Авто
4059
Вчений І Цуй (Yi Cui) зі Стенфордського університету розробив технологію, що дозволяє зігрівати одяг за допомогою наночасток. Цей процес обіцяє істотно скоротити витрати на обігрів житлових приміщень. Технологія описується в журналі Nano Letters, а коротко про неї повідомляє New Scientist.
Вчений запропонував покривати одяг срібними нанонитками, занурюючи тканину в «чорнило» з наночасток. Цей процес технологічно не складніший від звичайного фарбування. Нанонитки залишаються на поверхні тканини і утворюють електропровідну мережу, а також відображають тепло, що виділяється тілом людини – що і зігріває його. Звичайний одяг також має ефект теплоізоляції, проте легко втрачає тепло, яке випаровується в навколишнє середовище.
Більше того, здатність нанониток проводити електрику дозволяє нагріти одяг з мінімальними витратами енергії. Струм з напругою всього в один вольт підніме його температуру до 40 градусів Цельсія, а низька напруга не дасть нанотканині травмувати шкіру, стверджує дослідник.
Однак Джордж Хевен (George Havenith) з британського Університету Лонгбороу попереджає, що одяг з нанонитками навряд чи завоює популярність серед населення: люди люблять зігріватися, накинувши светр на плечі або закутуючись у плед. Нова ж тканина для ефективного зігрівання має покривати більшу частину поверхні тіла.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас