АП: в країні приблизно 1600 держкомпаній і 1400 з них можуть бути приватизовані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АП: в країні приблизно 1600 держкомпаній і 1400 з них можуть бути приватизовані

Казна та Політика
949
Україні варто залишити у державній власності лише близько 200 компаній, при цьому вивівши їх з-під контролю міністерств. Про це завив голова Адміністрації президента Борис Ложкін.
“Так, їх величезна кількість. Ідея така. У країні приблизно 1600 держкомпаній. Близько 1400 з них можуть бути приватизовані. Ось ці компанії всі мають бути терміново винесені з-під міністерств, передані до Фонду держмайна. Далі є ідеї, їх можна обговорювати”, – зазначив Ложкін.
За його словами, є можливість, наприклад, ці компанії розділити між 10 інвесткомпаніями, кожна з яких має підготувати до продажу за 100 компаній, і після цього ФДМ буде їх продавати. “Очевидно, що продані вони мають бути не в наступному році, а, може, протягом трьох років, тому що зараз кон’юнктура дуже погана. Але цей кінцевий термін повинен бути визначений, наприклад, в 2015 році відбувається передача, підготовка, а в 2016-2017 – вони повинні бути продані. Причому, тут теж має бути певна методологія. Компанії в найгіршому стані і найменш цікаві, давайте продамо задешево. Ну не потрібно державі ними займатися”, – уточнив глава АП.
За його словами, також в держвласності перебувають “багато хороших, дорогих компаній”. “Їх треба правильно упакувати і максимально дорого продати. Є інвестбанкіри, які вміють це робити – можливо, група якась спеціальна із західних менеджерів. Тут в чистому вигляді іноземці можуть працювати. Я не бачу якогось серйозного конфлікту”, – вважає Ложкін.
Він також зазначив, що головне завдання – вивести такі компанії з-під контролю міністерств. “Тоді міністерства покажуть, чим, власне, вони повинні займатися”, – зазначив глава АП. Ложкін впевнений, що решта приблизно 210-220 компаній, які не підлягають приватизації, теж потрібно вивести з-під управління міністерств.
“Була дискусія з прем’єром. Можна створити один, або, може, кілька держхолдингів, за галузевою ознакою. Ці холдинги повинні підкорятися безпосередньо Кабміну. І в цих холдингах потрібно вибудовувати західну модель управління, і прописати це все в законі – незалежні члени ради директорів, які повинні бути представниками профільних компаній із Західної Європи, Північної Америки, з цього сектора, оплачувані так само, як оплачуються незалежні директори в компаніях такого масштабу в Європі”, – додав Ложкін.
Він також запропонував ввести жорсткі вимоги щодо менеджменту – не дозволив би працювати в топ-менеджменті держкомпаній, які залишаються у власності держави, колишнім держслужбовцям, колишнім народним депутатам, колишнім співробітникам правоохоронних органів.
“Тому що, на жаль, дуже значна частина людей ставиться до цих компаній виключно як до засобу добування особистого доходу. Давайте просто не дамо їм такої можливості. Це не зовсім люстрація, це просто такі кваліфікаційні вимоги”, – зазначив Ложкін.
Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що Кабмін ставить перед собою завдання розширити список об’єктів держвласності, що підлягають приватизації.
За словами прем’єра, необхідно провести “прозору приватизацію”.
Також він зазначав, що керівників підприємств держвласності будуть шукати через міжнародні фірми, щоб “держвласністю керували виключно професіонали”.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас