На руках у населення перебуває кілька десятків мільярдів доларів - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На руках у населення перебуває кілька десятків мільярдів доларів - експерт

Валюта
5152
Національний банк України провокує зростаючу доларизацію України, і в даний час «на руках» у населення знаходиться кілька десятків мільярдів готівкових доларів, написав керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман у своєму блозі.
На думку Наймана, Національний банк України з незрозумілих причин продовжує стрімкими темпами вихлюпувати в економіку готівкову гривню з темпами приросту 24% річних, що стабільно підігріває девальвацію гривні і підтримує втечу вкладників з банків. «НБУ зараз, свідомо чи ні, провокує зростаючу доларизацію України. Порівняйте – зараз в обігу перебуває 282 млрд грн або менше 15 млрд дол. За поточним курсом чорного валютного ринку. При цьому на руках у населення перебуває кілька десятків мільярдів готівкових доларів. Зрозуміло, що в таких умовах процвітає тіньова економіка за рахунок постійного гноблення білої економіки », – написав він.
На думку Наймана, на відміну від готівкового сегмента грошового ринку, на безготівковому Нацбанк проводить політику монетарного «голоду» для банків, оскільки в жовтні і листопаді монетарна база скорочувалася, а її річні темпи приросту склали лише 13,8%. «Широка грошова маса зростає ще меншим темпом – 10,4% річних. Так як інфляція перевищує 20% річних, це означає реальне зменшення оборотного капіталу бізнесу, а також банки, що задихаються в кризі ліквідності», – пояснив він.
Експерт зазначив, що покладає надії на новий уряд, якому необхідно закласти в бюджет помірний дефіцит на рівні до 2% ВВП, що сприятиме зниженню непокритої емісії гривні. «Але хотілося б побачити не тільки підвищення тарифів і скорочення соціальних витрат, а й реальний удар по корупційних схемах, держзакупівлі тощо», – додав Найман.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас