Україна планує до кінця березня імпортувати ще 3 млрд кубометрів газу з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна планує до кінця березня імпортувати ще 3 млрд кубометрів газу з Росії

Енергетика
376
Україна планує до кінця березня 2015 імпортувати 4 млрд кубометрів газу з РФ, включаючи 1 млрд куб. м газу, закупленого в грудні 2014 року.
Україна, яка поновила з початку грудня закупівлі російського газу після піврічної перерви через цінові розбіжності з «Газпромом», планує до кінця березня 2015 імпортувати 4 млрд кубометрів «блакитного палива» з РФ, включаючи 1 млрд куб. м газу, закупленого в грудні 2014 року.
Про це сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
«До кінця березня заплановано 4 млрд кубів, включаючи той обсяг, який ми закупили в грудні», – сказав він.
При цьому міністр зазначив, що в першому кварталі 2015 очікує ціну на російський газ в 340 дол. за тис. кубометрів.
«Оскільки ціна нафти на світовому ринку обвалилася, вартість буде близько 340 дол. за тисячу кубометрів», – сказав Демчишин.
Крім цього, на думку міністра, з квітня наступного року Україна може припинити закупівлі російського газу, використовуючи лише реверсні маршрути.
«Минулого року споживання (газу – УНІАН) скоротилося на 20-25%. Якщо ми будемо реформувати житлово-комунальний сектор і оновлювати інфраструктуру, зменшувати втрати, модернізувати генеруючі потужності, працювати над енергоефективністю, то споживання істотно зменшиться. Тих обсягів власного видобутку та обсягів, які купуємо по реверсу з Європи, в перспективі 3-5 років нам може бути достатньо. На сьогодні ми споживаємо 42-43 мільярди кубометрів газу на рік, минулого року було 50 млрд», – сказав Демчишин.
Міністр нагадав, що по реверсу зі Словаччини Україна сьогодні отримує близько 30 мільйонів кубометрів газу на добу, і є перспектива збільшення на 25%, також з Польщі – близько 4 млн куб. м на добу.
Що стосується Угорщини, потужність газопроводу з якої в Україні становить 16 млн куб. м газу на добу, то припинення поставок «блакитного палива» міністр назвав «політичним питанням», який до березня наступного року має вирішитися.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас