Мажоритарій VAB Банку допускає передачу частини активів і пасивів фінустанови Укргазбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мажоритарій VAB Банку допускає передачу частини активів і пасивів фінустанови Укргазбанку

Фондовий ринок
3905
Бенефіціар ВіЕйБі Банку (VAB Банк, Київ) Олег Бахматюк готовий фінансово підтримати реалізацію схеми з передачі частини активів і пасивів банку державному Укргазбанку, так як така схема мінімізує негативні наслідки для кредиторів і вкладників.
“Ми зараз працюємо над тим, щоб використовувати схему роботи вже не націоналізації, а фактично передачі активів VAB Банку державному Укргазбанку, щоб був комфорт для депозитників, для Фонду гарантування (вкладів фізичних осіб – ІФ), щоб був позитивний сигнал для ринку”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна” в кулуарах інвестиційної конференції в Лондоні.
О.Бахматюк зазначив, що готовий у такій схемі обговорювати можливість надання Укргазбанку субординованого боргу на термін 7-10 років у розмірі близько 3 млрд грн. Він нагадав, що планував підтримати цими коштами VAB Банк в рамках запропонованого державі проекту по спільному порятунку банку, однак Нацбанк відхилив цей варіант, незважаючи на його підтримку президентом і прем’єром.
Бізнесмен додав, що пов’язані з ним підприємства повинні VAB Банку близько 3 млрд грн з 17 млрд грн загального кредитного портфеля, і цими коштами, які обов’язково будуть повернуті, можна було б забезпечити виплати утримувачам єврооблігацій і вкладникам – фізичним особам понад суму гарантованого державою відшкодування.
О.Бахматюк також заявив, що в рамках започаткованих після введення тимчасової адміністрації процедур готовий також виступити інвестором VAB Банку, так як прогнозує, що у разі ліквідації вартість його активів буде істотно занижена як в силу ринкових, так і в силу суб’єктивних факторів через за бажання окремих гравців на ринку “віджати” їх за низькою ціною.
“Ми будемо офіційно заявлятися як інвестор, будемо вимагати реальної оціночної вартості. Ми будемо боротися до кінця, тому що зрозуміло, що ліквідація – це найгірший варіант. Дивіться, ще жоден банк не вийшов з Фонду гарантування. Йде ліквідація, активи падають, і кошти одержують тільки кредитори першої черги і Національний банк “, – підкреслив О.Бахматюк.
Коментуючи звинувачення, що пролунали в нібито списання боргів банку в останні тижні перед введенням в нього тимчасової адміністрації, бенефіціар фінустанови підкреслив, що ці бухгалтерські операції були здійснені на вимогу аудиторів і НБУ, тоді як реально ці активи з банку не виводилися.
“Банк списав так звані погані активи. Ми нікуди їх з банку не діли, вони в банку і залишилися. Ця була технічна регламентована операція”, – пояснив бізнесмен.
Відповідаючи на питання, чи впливає ситуація навколо VAB Банку на банк “Фінансова ініціатива”, що також належить йому, О.Бахматюк визнав, що вона внесла певний негатив. “Але поки ми з цим справляємося”, – підкреслив власник банку.
“Фінансова ініціатива” не має такої проблематики, як VAB Банк. Вона не має великих кредитів в іпотеці, вона не має великих кредитів на сході України та активів у Криму. Плюс так традиційно склалося, що “Фінансова ініціатива” – більш великий клієнт, і, в основному, це захід і центр “, – пояснив він.
VAB Банк працює на фінансовому ринку України з 1992 року. На початок жовтня 2014 року по розміром активів займав 16-е місце (23,973 млрд грн) серед банків країни. Тимчасова адміністрація в банк була введена з 21 листопада 2014 по 20 лютого 2015 року. Станом на 1 листопада 2014 загальний обсяг вкладів 347,3 тис. фізичних осіб у банку становив 9,7 млрд грн, з яких 6,9 млрд грн – внески в межах гарантованої суми відшкодування.
Найбільшим акціонером банку є О.Бахматюк (86,778%), який поклав відповідальність на погіршення ситуації в банку на Нацбанк України.
На початку грудня власники єврооблігацій банку на $88,25 млн з терміном погашення в 2019 році звернулися до керівництва країни і правоохоронних органів з вимогою провести повне і публічне розслідування недавніх операцій фінустанови.
Власники облігацій очікують, що Нацбанк і О.Бахматюк будуть вживати всіх можливих заходів для погашення заборгованості перед кредиторами в повному обсязі. На їхню думку, цього можна домогтися декількома шляхами: націоналізацією VAB Банку, його злиттям з держбанком або з приватним українським банком з подальшою підтримкою ліквідності з боку НБУ. Серед запропонованих варіантів також – злиття з банком “Фінансова ініціатива” з підтримкою Нацбанком і суттєвим вливанням капіталу з боку О.Бахматюка, а також рекапіталізація VAB Банку О.Бахматюк шляхом вливання додаткового капіталу та погашення всіх кредитів, наданих пов’язаним особам з подальшою підтримкою з боку НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас