Реверс газу ставатиме менш привабливим через ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реверс газу ставатиме менш привабливим через ціну

Енергетика
463
Українські транзитери газу заявляють, що реалізація програми з модернізації вузлів пропуску газу до України з країн ЄС триває успішно. По завершенні цієї програми в IV кварталі 2015 року Київ сподівається щорічно імпортувати з країн Західної Європи понад 20 мільярдів кубометрів газу. Це означає, що Україна повністю задовольнить свої потреби в імпортному паливі.
За даними, опублікованими на офіційному сайті “Укртрансгазу”, за 11 місяців з початку цього року через кордони з Польщею, Словаччиною та Угорщиною було імпортовано чотири мільярди кубометрів газу. Для порівняння, за аналогічний період минулого року із країн ЄС в Україну надійшло 2,1 мільярд кубометрів. А в 2012 році – лише 100 мільйонів кубометрів газу. Голова правління “Укртрансгазу” Ігор Прокопів нагадав, що останній рекорд імпорту газу з країн ЄС був зафіксований 18 листопада, коли з боку Словаччини в країну надійшов 31 мільйон кубометрів газу. У виступі на телебаченні Прокопів пообіцяв, що з 15 грудня пропускна спроможність на цьому шляху зросте до 40 мільйонів кубометрів. За його словами, здійснення низки інших робіт дозволить Україні вже з IV кварталу 2015 імпортувати близько 60 мільйонів кубометрів тільки одним словацьким газовим коридором.
Європейські маршрути
Потужність цього газотранспортного маршруту почали збільшувати за пропозицією “Нафтогазу України”. Разом зі словацькою Eustream компанія провадить монтаж сполучного газогону між магістралями “Вояни-Ужгород” та “Союз”, що на кордоні України й Словаччини. “Нафтогаз України” до 2019 року викупив більшу частину вихідних транспортних потужностей на газогоні Вояни-Ужгород у Eustream для поставок за маршрутом “європейський ринок газу – Україна”.
З Польщі Україна наразі може отримувати не більше чотирьох мільйонів кубометрів газу на добу. Але польська Polenergia заявила про розгляд проекту будівництва у Польщі та Німеччині газогонів для збільшення обсягів поставок газу в Україну до 10 мільярдів кубометрів на рік. Трохи більше мільйона кубометрів газу Київ отримував з боку Угорщини. Але у вересні, після візиту в Будапешт голови російського “Газпрому” Олексія Міллера, це постачання припинене. Однак минулого тижня глава угорського МЗС Петер Сіярто заявив, що Угорщина і Словаччина до початку 2015 збудують систему газових комунікацій, яка “дасть додаткову можливість для реверсних поставок газу Україні”.
Економічна доцільність під питанням
Незалежні експерти не сумніваються в тому, що Україна має технічні можливості для збільшення імпорту газу з ЄС. Але економіка цих проектів виглядає непевною. “Вже в першому кварталі 2015 може статися так, що ціна на російський газ знизиться до 340 доларів за тисячу кубометрів. І тоді я з високою імовірністю можу сказати, що європейський газ буде дорожчим за російський”, – сказав в інтерв’ю DW співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
За його словами, російське паливо падає в ціні через зниження світових цін на нафту. Тоді як газ, що купується Україною в ЄС, є газом з європейських спотових ринків. І його ціна більше залежить від коливань ринкового попиту, ніж від цін на нафту. “Купуючи газ в ЄС ми цілковито залежимо від біржового ціноутворення”, – сказав Марунич.
Зріджений газ надто дорогий
Чи є у Києва інші шляхи отримання газу? Експерти вважають, що ні. Адже будівництво LNG-терміналу для отримання скрапленого газу може стати збитковим, оскільки ціна такого газу коливається в межах 500-700 доларів за тисячу кубометрів. А це дуже невигідно українським споживачам, сказав DW директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Валентин Землянський.
На його думку, Україна теоретично могла би взяти участь у проекті Трансанатолійського газогону TANAP. Його будівництво реанімується у зв’язку з відмовою Москви від проекту “Південний потік”. Але і ця можливість існує лише теоретично, оскільки у Києва останнім часом ускладнилися відносини з головними підрядниками TANAP – Азербайджаном і Туреччиною. А сама по собі ця участь ще не гарантувала би отримання газу цим шляхом.
Енергетична залежність України від Росії залишається значною, зазначив Землянський. За його словами, Київ не тільки закуповує у свого північного сусіда половину своїх потреб у газі, а й паливо для атомних електростанцій, а також вугілля. “Навіть якщо ми успішно завершимо зимовий сезон, навесні з’явиться необхідність закачувати газ в підземні газосховища. А такого вільного ресурсу газу в країнах ЄС немає”, – стверджує директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Валентин Землянський.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас