Китай забирає Непал у Індії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай забирає Непал у Індії

Світ
1073
Китай розширює вплив у Південній Азії – економічна експансія дійшла до Непалу, з якого КНР успішно витісняє Індію. Китай став найбільшим іноземним інвестором в Непал, а торговий оборот між двома країнами зріс більш ніж у десять разів з 2006 року. Індія тримається за співпрацю в енергетичній сфері.
Китайські інженери беруть участь у будівництві восьмисмугової автомагістралі навколо Катманду вартістю $45 млн – і це лише один з десятків проектів, які допомагають Китаю нарешті випередити Індію і стати основним партнером Непалу, затиснутого між двома країнами. До недавнього часу домінування Індії в регіоні було безперечним багато в чому завдяки природній перешкоді китайсько-непальським торговим відносинам – Гімалаям. Однак низька ціна товарів китайського виробництва підштовхує Непал до тісніших взаємодій з північним сусідом, призводить Bloomerg слова міністра фінансів країни Рама Шарана Махата.
У нинішньому році Китай вперше обігнав Індію в якості найбільшого іноземного інвестора, спонсоруючи будівництво електростанцій, м’ясопереробних заводів і фабрик з виробництва локшини в одній з найбідніших країн світу. За даними міністерства промисловості Непалу, китайські інвестиції перевищили 7,3 млрд непальських рупій ($73 млн), а індійські – 6,5 млрд рупій ($65 млн), і ця тенденція збережеться в наступному році.
На Китай тепер припадає 31% товарообігу Непалу, тоді як в 2006 році частка КНР становила 3%. Частка Індії за цей час скоротилася на 7 процентних пунктів – до 53%.
«Китай хоче використовувати Непал як ворота в Південну Азію. Це частина стратегії з розширення своєї сфери впливу», – вважає голова дослідницького відділу компанії Gateway House Акшай Матура.
Ще однією «точкою доступу» до Аравійського моря для Китаю є Пакистан, з яким укладено угоду про вільну торгівлю. Станом на 2013 рік Китай був другим за величиною торговим партнером Пакистану, товарообіг перевищив $12 млрд. Економічні відносини між двома країнами зміцнилися після того, як голова КНР Сі Цзіньпін пообіцяв вкласти $40 млрд інвестицій в Фонд Шовкового шляху. Фонд повинен сприяти в будівництві об’єктів інфраструктури, допомагати країнам регіону – Бангладеш, Камбоджі, Лаосу, Монголії, М’янмі, Пакистану і Таджикистану – зміцнити економічне та промислове співробітництво.
На початку грудня агентство Nepal News повідомило про можливе швидке підписання Договору про взаємний захист і заохочення іноземних інвестицій між Непалом і Китаєм. Проект угоди знаходиться на стадії узгодження, після схвалення міністерством промисловості його має схвалити міністерство закордонних справ. Процес підписання угоди буде ініційовано відразу після того, як китайський уряд висловить свої пропозиції про внесення поправок в проект і їх прийнятті.
Непальська влада, очевидно, не проти такого розвитку подій і збирається отримати максимальну вигоду з свого становища.
15% валютних резервів Центрального банку Непалу зберігаються в юанях – і така ж частка в індійських рупіях. Але якщо в індійській економіці збережеться висока волатильність, прив’язка непальської рупії до індійської може бути переглянута найближчим часом. «Ми розташовані між двома найбільш швидко зростаючими економіками світу. Подібній ситуації немає ні в однієї іншої країни: ринки з мільярдним населенням з обох боків кордону », – заявив голова непальського ЦБ Йуба Радж Хатіванда.
Поки найбільш вигідним напрямком експорту для Непалу залишається електроенергія: близько 6 тис. річок з гімалайських льодовиків можуть виробляти до 80 гігават електрики, цього достатньо, щоб забезпечити енергією третину Індії. Крім того, експортувати енергію до Індії простіше, оскільки річки течуть по південних схилах Гімалаїв, в той час як найбільші міста і промислові центри Китаю розташовані набагато східніше – і північніше.
«Непал може стати багатою країною, продаючи електрику в Індію. Нам не потрібна безкоштовна енергія, ми готові її купувати», – заохочує цю ініціативу індійський прем’єр-міністр Нахендра Моді.
Він також запропонував непальцям кредитну лінію в $1 млрд на розвиток інфраструктури – під час першого за 17 років візиту глави індійського парламенту в Непал.
Поки досить рано говорити, коли Китаю вдасться хоча б зрівнятися з Індією, але перспективи виглядають багатообіцяючими, вважає міністерство фінансів Непалу. Погоджуються з цим і експерти. «Все це, звичайно, порушить спокій Індії, але зовсім небагато, – вважає професор Центру досліджень Азії Університету Аделаїди Пурнендра Джайн. – Уряд Непалу прекрасно усвідомлює, що Індія і Китай конкурують за вплив, і не збирається відмовлятися від співпраці з жодною зі сторін. Це грандіозний компроміс».
Іделія Айзятулова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас