Угоди по курсам 17-18 грн/$ НБУ буде розцінювати як "намір" розхитати ринок - попередження від Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угоди по курсам 17-18 грн/$ НБУ буде розцінювати як "намір" розхитати ринок - попередження від Нацбанку

Валюта
12273
Угоди на міжбанківському валютному ринку за курсами на рівні 17-18 грн/$ Національний банк України (НБУ) буде розцінювати як намір розхитати ринок.
Як повідомило джерело у фінансових колах, відповідну заяву глава центрального банку Валерія Гонтарєва зробила в ході наради з представниками найбільших банків в НБУ в понеділок.
“Продовжуємо незначний (курсове – ред.) рух вниз і намагаємося працювати в обумовлених рамках 16-16-50 грн/$. Угоди по курсу 17-18 розцінюємо (тобто НБУ – ред.) як спекуляцію і намір розхитати ринок” , – сказав співрозмовник агентства про позицію В.Гонтарєвої.
У ході наради голова Нацбанку визнала, що на грошовому ринку спостерігається надлишкова ліквідність у розмірі 35 млрд грн, але підкреслила, що готівкова гривня з кримського сховища центрального банку не покидала півострів.
Разом з тим, за його словами, глава НБУ підкреслила, що залишається прихильною до плаваючого курсу.
Щодо девальвації російського рубля, за його словами, В.Гонтарєва висловила думку про можливий негативний вплив цього явища на платіжний баланс України. При цьому вона нагадала, що в грудні 2015 Україна має погасити $3 млрд за кредитом від Росії, що сформує додатковий девальваційний тиск на гривню.
Говорячи про ситуацію в банківській системі, голова центрального банку зазначила приплив коштів населення в надійні банки на тлі подальшої втрати коштів фізичних осіб проблемними кредитно-фінансовими установами.
Банкір також повідомив, що на сьогоднішній день в НБУ відсутній список банків, запланованих до ліквідації: йде природний відбір і “відмирають” банки, що мали проблеми ще на початку кризи (до листопада-2013).
За його словами, глава НБУ анонсувала засідання правління НБУ в четвер, на якому будуть розглянуті питання кредитних портфелів банків в Криму, Донецьку та Луганську. “Очікується прийняття рішення з питань резервування цих портфелів. Передбачається, що буде введена чотирирічна амортизація цих портфелів по резервах”, – сказав співрозмовник агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас