Американська компанія Chevron вирішив відмовитися від участі в освоєнні Олеської площі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська компанія Chevron вирішив відмовитися від участі в освоєнні Олеської площі

Енергетика
2978
Компанія Chevron вирішила в односторонньому порядку вийти з проекту щодо освоєння Олеської площі, повідомило джерело в уряді.
“Американська нафтогазова компанія Chevron, яка підписала з Україною в минулому році угоду про розподіл продукції з розробки вуглеводнів на Олеському майданчику, офіційно повідомили уряд про односторонній вихід з цього проекту”, – повідомив співрозмовник агентства.
За його словами, в листі, що надійшов від імені компанії, зазначено перелік конкретних причин відмови від укладеного СРП, з якого гранично ясно, що уряд України, а саме Міністерство фінансів, не реалізувало у встановлений термін 18 листопада взяті зобов’язання щодо приведення своїх нормативних актів у відповідність із чинним законодавством України. “Фактично, Мінфін дав формальний привід компанії Chevron уникнути виконання контрактних зобов’язань по інвестованню в економіку України не менше $350 млн протягом наступних п’яти років”, – відзначило джерело.
Крім того, він додав, що при поточній системі оподаткування в галузі підписання нових СРП виглядає досить нереальним.
“З ініціативи того ж Мінфіну, в серпні плата за користування надрами при видобутку газу була підвищена в два рази і поширена на всі проекти, в тому числі і СРП, принцип яких полягає в перерахуванні державі частини видобутої продукції замість грошових платежів. Очевидно, платити екстремально високі податки і одночасно відраховувати частину видобутого ресурсу, жоден інвестор не захоче”, – вважає співрозмовник агентства.
Як повідомлялося, Україна, компанія “Шеврон Україна Б.В.” і ТОВ “Надра Олеська” 5 листопада 2013 підписали УРП з видобутку вуглеводнів на Олеській площі (Львівська та Івано-Франківська обл.).
Українською стороною УРП з розробки Олеської площі виступає ТОВ “Надра Олеська”, яка є спільним підприємством державної НАК “Надра України” (частка в СП – 90%) і ТОВСПК-Геосервіс” (частка – 10%).
Передбачається, що Chevron на першому етапі (перші два-три роки) направить на сейсміку, розвідку і буріння свердловин близько $350 млн.
Прогнозні ресурси Олеської площі оцінюються в 2,98 трлн куб.м газу. Щорічний видобуток газу на цій ділянці може становити 5-10 млрд куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас