Чому НБУ збільшив фінпідтримку банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому НБУ збільшив фінпідтримку банків

Кредит&Депозит
851
Цього року Нацбанк в два рази збільшив рефінансування комерційних банків. Так, у січні-жовтні 2014 регулятор видав кредити на 152, 2 млрд. грн. під 14,50% річних, а за аналогічний період 2013-го – тільки 71,5 млрд. грн. під 7,15% річних.
Аналітик компанії “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко вважає збільшення обсягів рефінансування логічним кроком, оскільки за 10 місяців 2014 чистий збиток банківської системи склав 13,5 млрд. грн. “За даними на 12 грудня, з початку року відтік з депозитних рахунків склав близько 120 млрд грн. Ймовірно, за підсумками 2014-го ці втрати будуть ще вищими. До цього варто додати обсяги кредитів приватним особам і бізнесу в Криму та в зоні АТО, які дуже погано обслуговуються. за оцінками УКБС, втрати банків через ситуацію з цими регіонами досягають 80 млрд гривень. Все це призвело до того, що тимчасова адміністрація в цьому році була введена більш ніж в 30 банків і на ринку ще залишаються банки, що мають сильні проблеми з ліквідністю. Таким чином, частина цього рефінансування “зависла” у проблемних банках”, – перераховує проблеми фінсектора Нікітченко.
За його словами, якщо показати всі ці цифри західним банкірам, що говорять про відтік третини депозитного портфеля і втрату регіонів з кількома мільйонами клієнтів, то на Заході прийшли б до висновку, що банківська система в Україні не вижила б. “Однак, незважаючи на всі потрясіння і рекордне число банків-банкрутів, в цілому система продовжує працювати. І це частково стало можливим завдяки рефінансуванню, так як даний інструмент показує свою ефективність”, – говорить аналітик.
Правда, Нікітченко впевнений, що рефінансування є дієвим інструментом тільки на тимчасовій основі, оскільки “банки є лише інфраструктурою економіки країни, через них проходять фінансові потоки”. “Якщо справи в економіці в цілому погані, то і банківська система ніколи не буде сильною. Як тільки почнеться підйом економіки, знизиться рівень корупції, почнуть налагоджуватися справи і у банків. Після цього Нацбанку слід переходити до довгострокових програм стимулювання системи, наприклад, запуск рефінансування іпотечних кредитів, кредитів бізнесу і т.д., що “подовжить” і здешевить фінансові ресурси в країні “, – пояснює експерт.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас