Обвал цін на нафту загрожує зростанню африканської економіки - WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал цін на нафту загрожує зростанню африканської економіки - WSJ

Енергетика
423
Падіння цін на нафту приблизно на 40% з початку року може стати причиною припинення ряду великих нафтогазових проектів у країнах Африки, що сповільнить зростання економіки регіону, пише Wall Street Journal.
Так, за оцінками аналітиків Citigroup, проект по видобутку нафти в Анголі вартістю близько $16 млрд, яким займаються Total SA, Exxon Mobil Copr. і їх партнери, є прибутковим тільки при цінах на нафту понад $70 за барель, тоді як у четвер WTI завершила торги на позначці $59,95 за барель, Brent – $63,68.
Anadarko Petroleum Corp. і Eni SpA вже інвестували понад $5 млрд в розробку родовищ природного газу в Мозамбіку. Цей проект також стане куди менш прибутковим, якщо темпи зростання пропозиції палива в світі збережуться на поточному рівні. Згідно з прогнозами аналітиків Standard Bank, проект повинен принести до $30 млрд в економіку Мозамбіку до 2035 року.
Уряд Уганди раніше висловив побоювання, що зниження нафтових котирувань може вплинути на плани Tullow Oil і CNOOC Ltd. вкласти до $15 млрд у видобуток нафти в країні. Втім, представник Tullow Oil раніше відзначив, що компанія не збирається змінювати свою інвестиційну стратегію в світлі динаміки на нафтовому ринку останнім часом.
Країни, які вже зарекомендували себе як великі експортери нафти, також постраждають від падіння цін, оскільки їхні бюджети в чому залежать від поставок палива за кордон. За оцінкою Capital Economics, середні темпи зростання ВВП країн тропічної Африки через ситуацію на нафтовому ринку сповільняться в 2015 році на 1 процентний пункт, до 4%, що стане рекордно низьким показником з кінця 1990-х років.
У даному випадку показовий приклад Нігерії, найбільшої африканської економіки. За останній час частку нафтогазового сектора у ВВП країни вдалося скоротити до 17%, проте держбюджет раніше отримує більше 70% доходів від експорту нафти.
Багато в чому через настільки високузалежності бюджету від нафти, падіння котирувань істотно відбилося на національній валюті найр, оновити рекордні мінімуми в парі з доларом. На думку Мінфіну країни, це може призвести до зниження темпів зростання ВВП Нігерії до 5,3% в 2015 році замість середнього показника в 7% за останнє десятиліття.
Втім, деякі країни виходять із ситуації переможцями. Наприклад, в Танзанії, яка є нетто-імпортером нафти, ціни на бензин, гас і дизпаливо впали приблизно на 7% минулого тижня, що дозволить громадянам і компаніям країни заощадити на паливі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас