Грецька криза повернулася: фондовий ринок країни показує максимальне падіння з 1987 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецька криза повернулася: фондовий ринок країни показує максимальне падіння з 1987 року

Фондовий ринок
1311
Політична напруженість в Греції призвела до самого різкого з 1987 року падіння ринку акцій країни на цьому тижні, а також максимальному з 2012 року піднесенню дохідності держоблігацій країни.
За поточний тиждень фондовий індекс ASE опустився на 19%. З початку 2014 його падіння досягло 28% – більш слабкою є лише динаміка російського фондового індексу РТС, що звалився в цьому році на 44%.
Політична напруженість в Греції виникла після оголошення урядом про проведення дострокових виборів президента країни. Прем’єр-міністр країни Антоніс Самарас висунув на пост президента колишнього єврокомісара Ставроса Дімаса.
Парламент обирає президента кваліфікованою більшістю, якого правляча коаліція не має. Якщо парламенту з трьох разів (тури голосування призначені на 17, 22 і 29 грудня) не вдасться обрати президента, будуть призначені дострокові парламентські вибори.
На виборах правляча коаліція може поступитися опозиційній партії Сіріза, яка виступає за списання грецького боргу країнами єврозони і Європейським центральним банком (ЄЦБ).
“Фактор страху в даний час знаходиться на максимальному рівні, – відзначає трейдер Beta Securities SA в Афінах Андреас Контогуріс. – Ринки закладають у котирування активів ймовірність розвитку ситуації за найгіршим сценарієм, що передбачає формування нового уряду”.
За словами А.Самарас, інвестори побоюються, що ризик проведення дострокових парламентських виборів в Греції спричинить відновлення розмов про можливий вихід країни з єврозони.
ASE втратив 40% у порівнянні з максимумом цього року, зафіксованим в березні, і за останні три сесії звалився на 20% – до мінімального рівня з липня 2013 року. На торгах у п’ятницю грецький фондовий індикатор піднявся на 0,4%.
Для ринку облігацій Греції цей тиждень став найгіршим з 2012 року.
Прибутковість десятирічних грецьких бондів в п’ятницю зросла на 15 базисних пунктів – до 9,23%, протягом сесії вона досягала 9,43% – максимуму з вересня 2013 року. За поточний тиждень її підйом досяг 200 базисних пунктів – це найзначніше підвищення з травня 2012 року, на який припав пік боргової кризи в єврозоні.
Зростання прибутковості трирічних грецьких облігацій з початку цього тижня склало 464 базисних пункти.
Відтік коштів з американських індексних фондів, орієнтованих на акції грецьких компаній, триває вже чотири місяці поспіль.
Експерти рейтингового агентства Moody’s відзначають, що проведення дострокових виборів президента підвищує ризик дострокових парламентських виборів, що є негативним фактором для рейтингу Греції “Caa1/стабільний”.
Можливість проведення дострокових парламентських виборів ставить під загрозу подальше виконання Афінами програми, узгодженої з “трійкою” кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ), а також підриває довіру інвесторів і підвищує ризики в плані ліквідності і фінансування, наголошується в повідомленні Moody’s.
На цьому тижні міністри фінансів єврозони ухвалили рішення продовжити програму фінансової допомоги Греції ще на два місяці, до лютого, щоб дати Афінам і “трійці” кредиторів додатковий час для зняття розбіжностей по економічній програмі.
Таким чином, у разі парламентських виборів (які можуть пройти в лютому) переговори про вихід з програми буде вести вже новий уряд.
У загальній складності з 2010 року кредитори виділили Греції майже 245 млрд євро, її економіка змогла повернутися до підйому, і в третьому кварталі нинішнього року зростання її ВВП було кращим серед країн єврозони – 0,7% порівняно з попередніми трьома місяцями. За підсумками 2014 зростання може скласти 0,6-0,8%. Зовнішній борг досяг при цьому 177,7% ВВП. У майбутньому році бюджет передбачає скорочення цього показника до 171,4% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас