ЄБРР виділить Україні $200 млн на реконструкцію ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР виділить Україні $200 млн на реконструкцію ГТС

Кредит&Депозит
175
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Україні кредит $200 млн на реконструкцію газотранспортним українським оператором “Укртрансгаз” газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, яким російський газ постачається до Європи. Рада директорів схвалила цей проект напередодні.
Згідно з матеріалами ЄБРР, кошти підуть на заміну чотирьох ділянок магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, що потребують капітального ремонту, і модернізацію газокомпресорної станції “Роменська”. Виконавцем проекту і одержувачем субкредиту стане “Укртрансгаз”.
Інформоване джерело на газовому ринку уточнило, що підписання проекту очікується 15 грудня під час візиту прем’єр-міністр Арсенія Яценюка до Брюсселя.
Як повідомлялося, раніше кредит в EUR150 млн на цей проект виділив Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). Відповідну угоду А.Яценюк і президент ЄІБ Вернер Хойер підписали 1 грудня в Києві.
Кабінет міністрів України 22 жовтня своїм розпорядженням №1143-р погодив залучення до EUR150 млн у ЄІБ і до $200 млн у ЄБРР на модернізацію “Уренгой-Помари-Ужгород”. Згідно з документом, ці кошти держава готова видати оператору ГТС “Укртрансгазу” для реалізації проекту у вигляді субкредиту під 2% річних від обраної та невиплаченої суми.
“Укртрансгаз”, 100% якого належить НАК “Нафтогаз України”, експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.
Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході – 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову – 3,5 млрд куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас