НБУ необхідно ввести мораторій на дострокове вилучення депозитів - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ необхідно ввести мораторій на дострокове вилучення депозитів - банкір

Кредит&Депозит
4969
Національному банку України (НБУ) доцільно ввести мораторій на дострокове вилучення вкладів, щоб сприяти стабілізації банківської системи, вважає глава наглядової ради банку “Національний кредит” (Київ) Андрій Оністрат.
“Я вважаю, що потрібно вводити мораторій на дострокове розірвання депозитів”, – сказав він під час конференції “Реформа фінансового сектору: реальність і перспективи”.
За його словами, такий крок не вирішить всіх проблем, проте матиме позитивний вплив на фінансовий стан банків. У цьому зв’язку він нагадав про триваючий відтік вкладів, який стимулюється девальвацією: гривневі вклади вилучаються з банків і конвертуються в іноземну валюту, з якої лише 25% знову вноситься в кредитно-фінансові установи.
При цьому, за словами А.Оністрата, в умовах, що склалися стимулюється ринок нерухомості. “У будівельників зараз дуже хороша ситуація … Фантастичні обсяги продажів”, – зазначив банкір.
Крім того, вважає А.Оністрат, НБУ втрачає контроль над валютним ринком: першокласні клієнти по два місяці стоять у черзі на покупку валюти. “Втратили валютний ринок, він існує в паралельному світі … Чорний ринок працює на повну”, – сказав він.
За його даними, на чорному ринку попит на 25% формують готівкові кошти фізосіб, які витікають з банківської системи, а на 75% – “сірий” імпорт, який як і раніше базується на непрозорій митній та податковій системі.
Банкір також висловився за розширення доступу до валютних аукціонів Нацбанку і підвищення прозорості системи рефінансування. “У нас система рефінансування абсолютно непрозора … 97% обсягу рефінансування, виданого в розмірі 106 млрд грн, припадає на 14-15 банків”, – сказав А.Оністрат.
При цьому він зазначив, що регулярно отримує пропозиції від посередників посприяти в отриманні рефінансування НБУ за певну винагороду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас