Карткових шахраїв в Україні почнуть саджати у в'язницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карткових шахраїв в Україні почнуть саджати у в'язницю

Казна та Політика
2286
В Україні збираються ввести кримінальну відповідальність за карткове шахрайство. Відповідний законопроект (№1272) 10 грудня був переданий на розгляд у профільний комітет Верховної Ради: його розробила Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем EMA, і просуватимуть три депутати з партії «Блоку Петра Порошенка» (Ольга Белькова, Оксана Юринець та Наталія Агафонова) і один з «Народного Фронту» (Наталія Кацер-Бучковська).
Документом передбачається тюремне ув’язнення на термін від 3 до 5 років за злом карткових рахунків громадян та крадіжку з них грошей (навіть дистанційно). За той самий злочин, вчинений повторно або в групі (в тому числі і працівниками фінустанов, що мали доступ до банківської інформації) передбачається позбавлення волі від 3 до 8 років. При цьому після звільнення фінансисти не зможуть займатися своїм ремеслом ще 1-3 роки.
За підробку платіжних карт, а також використання скімінг-пристроїв, які незаконно збирають інформацію про картки (для їх кустарного виготовлення і розкрадання коштів) новим законопроектом передбачається посадка шахраїв на 1-3 роки (повторно або в групі – 2-8 років).
Позбавляти волі збираються і за незаконне заволодіння в інтернеті реквізитами карток, та іншою інформацією, необхідною для входу в системи дистанційного обслуговування банків – Клієнт-банки та інтернет-банкінг, що дозволяють переводити компаніям і людям гроші між рахунками. На 1-3 роки (при повторному/груповому злочині – 2-8 років). Причому посадити зможуть як за отримання таких відомостей, так і за спробу їх отримати – наприклад, якщо міліція зможе довести, що шахрай здійснював масові розсилки від імені банків підроблених електронних листів людям, у яких випитував дані про їхні карткові рахунки. Це досить поширене явище: зазвичай псевдобанкіри посилаються на злом своєї бази даних, і просять власників карт по емейл «нагадати» їм дані своїх рахунків, також вивуджувати відомості можуть і по телефону. Явище отримало назву «фішинг» і законопроект №1272 – перший документ, в якому воно детально описано: від англійського fishing – рибний лов, вивудження (в даному випадку інформації про рахунок).
Все, що світить шахраям за вищезгадані злочини, згідно з чинним законодавством, – це штрафи від 3 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів: 51-170 тис. грн. Але ними шахраїв, які заробляють на зломах карткових рахунків набагато більші суми, не налякати, тому в Україні процвітає карткова злочинність. За даними управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС, у 2010 р. було виявлено та припинено 9 випадків скімінгу, в 2011 р. – 45, у 2012 р. – 73, а 2013 – і зовсім 210. «Це не тільки доморощені злочинці, до нас все частіше заїжджають гастролери, які роблять замах на карткові рахунки. В Україні, завдяки відсутності кримінальної відповідальності за такі правопорушення, вони себе почувають спокійно», – зазначив директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем (EMA) Олександр Карпов. Протягом 2013-2014 рр. українські правоохоронці затримали шістьох карткових кіберзлочинців з Молдови, трьох з Румунії, по п’ять – з Болгарії та Китаю, а також 18 громадян інших країн.
Посилення відповідальності за карткові злочини назріло. «Прийняття цього закону стало б стратегічно важливим кроком у напрямку синхронізації наших норм і європейських. Адже зростання популярності безготівкових розрахунків неможливе без забезпечення безпеки електронних платежів. Щоб зменшити кількість бажаючих збагатитися за допомогою кібершахрайства, працювати потрібно з двох сторін: удосконалювати системи інформаційного захисту та посилювати заходи відповідальності за шахрайство», – упевнений голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов.
Фінансисти практично не сумніваються в ухваленні законопроекту парламентаріями. «Думаю, законопроект має хороші шанси пройти голосування в Раді. Україні дійсно потрібен подібний документ, оскільки шахрайство з картами, а в останні роки ще й з онлайн сервісами прийому платежів, набули загрозливих масштабів і географії – я маю на увазі потік гастролерів. Загроза покарання у вигляді позбавлення волі стане для них серйозним аргументом, щоб не заїжджати до нас. Звісно, це не зможе повністю зупинити карткове шахрайство, проте точно зменшить кількість таких операцій», – зазначив радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.
За прогнозом Олександра Карпова, законопроект може бути прийнятий Верховною Радою в першому півріччі 2015 р.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас