НБУ: слабка гривня - це підрив ресурсної бази банківської системи та її доларизація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: слабка гривня - це підрив ресурсної бази банківської системи та її доларизація

Валюта
4641
Рівень валютного курсу в Україні буде залежати від того, як будуть проходити реформи, чи повернуться в країну інвестори і чи почнуть рости обсяги депозитів у банківській системі.
Про це повідомляється на сторінці Національного банку України в соціальній мережі Facebook з посиланням на начальника управління валютних операцій і аналізу фінансових ринків НБУ Сергія Пономаренка.
Нацбанк нагадує, що перейшов від політики фіксованого валютного курсу до політики гнучкого, плаваючого курсу, тобто курс коливатиметься, але це не означає знецінення гривні.
«Безумовно, адміністративні заходи, які сьогодні застосовує Нацбанк, спрямовані на зниження тиску на гривню, мінімізацію руйнівного впливу панічних настроїв на банківську систему. Ці необхідні кроки покликані захистити нашу фінансову систему в тяжких умовах, викликаних зовнішньою агресією. Зараз той час, коли тільки ринкові методи не можуть бути ефективними, тому НБУ змушений приймати регуляторні обмеження, які створюють незручності для учасників ринку », – пояснив Пономаренко.
За його словами, банківська система зацікавлена в міцній гривні, оскільки слабка гривня призводить до погіршення фінансового стану позичальників, підриваючи їх можливості своєчасно обслуговувати кредити. Крім того, зазначив Пономаренко, слабка гривня – це підрив ресурсної бази банківської системи та її доларизація.
Як повідомлялося, політична невизначеність спровокувала девальвацію гривні, яка з початку року знецінилася до долара США майже в 2 рази.
Частка простроченої заборгованості за кредитами українських банків у січні-жовтні зросла на 3,8 п.п. – до 11,5% наданих кредитів, обсяг яких на 1 грудня склав 982,134 млрд грн.
Також продовжується відтік депозитів з банків. За січень-листопад загальний обсяг депозитів в українських банках у гривні знизився на 14,1% – до 362, 9 млрд грн, у валюті – на 29,6%, до 21,7 млрд дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас