Екс-комісар ЄС з питань оподаткування став "бізнес-омбудсменом по боротьбі з корупцією в Україні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-комісар ЄС з питань оподаткування став "бізнес-омбудсменом по боротьбі з корупцією в Україні"

Казна та Політика
1263
Бізнес-омбудсменом з боротьби з корупцією в Україні призначений екс-комісар ЄС з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдас Шемета, повідомляє київський офіс Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).
“На посаду бізнес-омбудсмена керівний орган Ініціативи (Ініціативи по боротьбі з корупцією – ред.) одноголосно висунув, а Кабінет міністрів України затвердив колишнього комісара ЄС з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдаса Шемету”, – йдеться в прес-релізі.
Офіс бізнес-омбудсмена буде аналізувати відповідні претензії і при необхідності зможе звернутися з вимогою про проведення додаткових розслідувань відповідними органами.
Планується також, що офіс бізнес-омбудсмена періодично звітуватиме перед громадськістю, в тому числі перед бізнес-спільнотою, про досягнення в боротьбі з корупцією.
“Погоджуючись на цю дуже складну роботу, я зроблю позитивний і практичний внесок у поліпшення ділового клімату, боротьбу проти корупції та поширення передової міжнародної практики в Україні”, – цитується в прес-релізі А.Шемета.
Ініціатива по боротьбі з корупцією проголошена ЄБРР в травні-2014 і узгоджена в меморандумі про взаєморозуміння між урядом України та міжнародними організаціями – ЄБРР, Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), а також з кількома українськими бізнес-асоціаціями – Американською торговою палатою в Україні, європейською бізнес-асоціацією, Федерацією роботодавців України, Української торгово-промисловою палатою, Українським союзом промисловців і підприємців.
Дана ініціатива була зроблена слідом за рішенням України звернутися до ОЕСР за допомогою в боротьбі з корупцією, зміцненні своєї податкової системи та підвищенні конкурентоспроможності.
“Інститут бізнес-омбудсмена є свого роду адвокатом для бізнесу … Бізнес-омбудсмен для інвесторів є незалежною особою, яка має право відкрито звертатися до уряду, якщо на митниці, в податковій службі, в органах державної влади та в державних регулюючих органах виявляється корупція або якщо порушуються права підприємців”, – цитується в прес-релізі віце-президент Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.
“Виступаючи від імені 900 компаній, що працюють в Україні, Європейська бізнес-асоціація підтримує Ініціативу по боротьбі з корупцією. Ми вважаємо, що завдяки нашим спільним зусиллям боротьба з корупцією стане можливою, за умови наявності політичної волі та рішучості з боку українського уряду і політиків” , – вважає виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко.
Як повідомлялося, Кабінет Україні вирішив створити раду бізнес-омбудсмена як свій постійно діючий консультативно-дорадчий орган (постанова №691 від 26 листопада): до складу ради входять сам бізнес-омбудсмен, два його заступники та працівники секретаріату.
Глава представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер в кінці листопада повідомив про рішення виділяти щорічно EUR1,5 млн для фінансування офісу омбудсмена.
А.Шемета займав пост міністра фінансів в уряді Литви з 1997 по 1999 рр. і повторно в 2008-2009 рр. Займаючи цю посаду, він був висунутий на пост Єврокомісара – спочатку з питань фінансового програмування і бюджету (2009-2010 рр.), потім – з питань оподаткування, митних питань, статистиці, аудиту та боротьби з шахрайством (2010-2014 рр.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас