Династії Німеччини притиснуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Династії Німеччини притиснуть

Світ
801
Влада Німеччини збирається скасувати податкові пільги при спадкуванні сімейних підприємств. Це може вдарити не тільки по самим фірмам і їх власникам, але і по економіці країни, оскільки переважна більшість компаній є сімейними, а їх внесок у ВВП Німеччини – понад 50%.
До кінця грудня Федеральний конституційний суд Німеччини повинен повідомити, чи будуть внесені зміни до Податкового кодексу країни. Вони стосуються скасування пільги, що дозволяє виключити сплату податку при передачі бізнесу в спадщину, повідомляє The Wall Street Journal. Якщо це відбудеться, структура бізнесу в Німеччині серйозно зміниться, адже 92% компаній країни (і більше половини з 100 найбільших) на даний момент є сімейними, а їх частка у ВВП перевищує 50%.
«Правила, що існують, не цілком справедливі. Я сподіваюся, що суд внесе необхідні корективи, – пояснив ініціативу Антон Штайнер, президент Німецького форуму зі спадкового права. – Найпростішим і вірним рішенням було б застосування закону в рівній мірі до активів різних типів ».
Згідно з чинним законодавством, компанії можна передати у спадщину (як до, так і після смерті поточного власника) без сплати податків, якщо спадкоємець потім буде вести бізнес протягом семи років або більше без істотного скорочення персоналу. На інші ж активи сплачується прибутковий податок, якщо їх вартість перевищує €500 тис. Для подружжя, €400 тис. – для дітей і €100 тис. – для інших спадкоємців. Якщо існуюча податкова пільга все ж буде скасована, то майже дві третини німецьких підприємств будуть змушені знизити обсяг інвестицій, а близько половини – скоротити робочі місця, свідчать дані опитування Інституту економічних досліджень Мюнхена (Ifo), проведеного в лютому-березні 2014 серед 1729 компаній .
Публічне обговорення реформи вже спонукало власників деяких компаній прискорити процес передачі бізнесу. Так, 65-річний Роланд Мак і його 56-річний брат Юрген, співвласники фірми-оператора гамбурзького парку розваг Europa-Park, три місяці тому передали частину акцій своїм дітям. «Мова зараз не про мене, а про майбутнє нашої економіки, – говорить Роланд. – Спілкуючись з партнерами по всьому світу, я чув тільки похвали на адресу представників німецького малого та середнього бізнесу, з якими їм доводилося працювати. Не розумію, навіщо потрібно вводити правило, через якого багато хто з цих підприємств закриються ».
Зміни в податковому законодавстві завдадуть серйозного удару по 120 тис. компаній, що входять до Федерації експортерів та оптовиків Німеччини, вважає президент організації Антон Бернер. «Ця реформа позначиться на платоспроможності компаній в довгостроковій перспективі, в кінцевому підсумку ускладнивши для них отримання банківського фінансування», – зазначає Бернер.
На думку експертів, висновок сімейних компаній з-під пільгового оподаткування призведе до того, що число таких підприємств може скоротитися на 15-20% протягом найближчих чотирьох-п’яти років.
«Через те що практично весь середній і дрібний бізнес у Німеччині перебуває в руках династій, протягом декількох років можна чекати відтоку капіталу в розмірі €100-150 млрд в юрисдикції з більш сприятливим податковим кліматом. Багато компаній будуть змінювати форму власності, найбільш великі будуть виходити на біржу, розширюючи коло акціонерів. Можна припустити, що невеликі підприємства будуть розширювати коло родичів, залучених до процесу володіння, щоб отримати більше можливостей для маневру », – розповіла «Газеті.Ru» директор з розвитку QB Finance Маргарита Горшенєва.
Введення податку (точніше, скасування діяли раніше пільг) Німеччина планує для поповнення державної скарбниці. «Ставка податку на спадщину в Німеччині дуже висока і в деяких випадках може дійти до 50% успадкованого майна в силу дії прогресивної шкали оподаткування, – пояснив «Газеті.Ru» партнер компанії «Діловий фарватер» Дмитро Ліпатов. – Німеччина не єдина країна, де діє податок на спадщину, він застосовується у всіх державах – членах ЄС».
Поки доля ініціативи неясна, адже проти неї виступає не тільки ділове співтовариство, але і партія на чолі з канцлером Ангелою Меркель. Прихильники статус-кво пояснюють це тим, що сімейні підприємства, як правило, намагаються підтримати своїх співробітників в кризові часи, не звільняючи їх, що згладжує вплив економічних циклів на ринок праці. Представники бізнесу називають кращим рішенням повне скасування такого податку для всіх підприємств або ж введення фіксованої ставки 3% знову ж для всіх. «Це буде справедливо», – резюмує Антон Бернер.
Іделія Айзятулова, Карина Романова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас