Банкам США гроші не потрібні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам США гроші не потрібні

Кредит&Депозит
2396
Банки США попереджають корпоративних клієнтів про те, що краще забрати з рахунків великі суми – в іншому випадку компаніям доведеться заплатити за обслуговування депозитів, які раніше були безкоштовними. Це змінить саму структуру банківських послуг, попереджають учасники ринку, зробивши депозити менш вигідними для банків і додавши проблем компаніям.
В останні місяці кілька великих американських банків – в їх числі JP Morgan Chase, Citigroup, HSBC Holdings, Deutsche Bank і Bank of America – в приватному порядку повідомили клієнтам, що їм найближчим часом варто забрати кошти з депозитних рахунків. Справа в тому, що банки збираються вводити збори для певних депозитів, обслуговування яких раніше було безкоштовним для великих клієнтів. За словами кредитних організацій, це пов’язано зі змінами у банківському регулюванні, повідомляє The Wall Street Journal.
Нові правила, які набирають чинності з 1 січня 2015 року, – результат зусиль уряду США з підвищення безпеки фінансової системи. Тепер кредитні організації будуть зобов’язані підтримувати достатню кількість високоякісних активів, які можна буде продати, щоб впоратися з можливим в кризу різким відтоком депозитів протягом 30 днів. Фактично банкам буде заборонено використовувати кошти, залучені на депозити для вкладення у високоприбуткові активи, зокрема, для видачі кредитів, що робить великі депозити невигідними.
Згідно з новими правилами, банки будуть зобов’язані тримати на рахунках не менше 3% суми застрахованих роздрібних депозитів (які вважаються найбільш надійними), для корпоративних вкладів цей показник може досягати 40%, а для депозитів фінансових інститутів (наприклад, хедж-фондів) – 100% .
Таким чином, правила не створять проблем роздрібному сектору, проте заподіють серйозні незручності корпоративним клієнтам – компаніям, невеликим банкам і хедж-фондам, які будуть змушені платити збори або шукати альтернативу банкам, в яких вони зараз обслуговуються.
За даними Федеральної корпорації зі страхування депозитів (FDIC), зараз у США на 3,5 млн незастрахованих депозитних рахунків знаходиться близько $4 трлн. Саме вони становлять найбільший ризик відтоку – у великих незастрахованих вкладів, їх зніматимуть в першу чергу. У роздробі ж внески застраховані на суму до $250 тис.
Це нововведення змінить саму структуру банківських послуг, вважають учасники ринку, оскільки досі депозити вважалися привабливою формою вкладення коштів, а для банків були драйвером зростання і джерелом фінансування.
Нові правила «стануть причиною перегляду економіки і динаміки корпоративних банківських відносин», зазначив на банківській конференції в жовтні представник Казначейства США. На перший погляд гарне рішення потенційно збільшує проблему рецесії, заохочуючи банки збирати високоякісні активи. «Ця пропозиція має сприяти фінансовій стабільності, але на ділі все буде навпаки», – заявив віце-президент Торгово-промислової палати США Томас Куаадмен.
Багато хедж-фондів вже заявили, що будуть стягувати плату за обслуговування депозитів зі своїх клієнтів: орієнтовна вартість складе $500 щомісяця.
Деякі банки, зокрема JP Morgan і Bank of New York Mellon, вже почали стягувати з корпоративних клієнтів збори за депозити в євро. Банк State Street у звіті за третій квартал згадав, що планує почати стягувати плату за депозити в євро вже в кінці року. Як вважають експерти, це є відповіддю на дії Європейського центрального банку, який у червні 2014 ввів негативну ставку за депозитами у розмірі -0,1% річних, а у вересні знизив її до -0,2% річних. Тепер комерційні банки, що розміщують вільні кошти в ЄЦБ, не тільки не отримують за це відсотків, а й, по суті, штрафуються. Керівництво ЄЦБ розраховує, що замість зберігання грошей вкладників собі в збиток банки стануть більш охоче видавати їх як кредити. ЄЦБ таким чином сподівається знизити курс євро, запустити інфляцію і підстьобнути зростання виробництва.
«Негативна ставка за депозитами – ненормальна ситуація для самих банків, – пояснив «Газеті.Ru» головний експерт Центру економічного прогнозування ВАТ«Газпромбанк» Єгор Сусін. – Обсяг депозитів в США зараз істотно перевищує обсяг кредитів виданих банками. Обсяг депозитів – понад $10 трлн, а виданих кредитів – близько $7 трлн. Чиста процентна маржа знижується за рахунок дій регулятора і виникає ситуація, коли банки не можуть окупити витрати». На думку експерта, в такій ситуації питання про введення негативних ставок за депозитами є досить послідовним, однак надалі цей крок призведе до зростання готівки поза банками, якщо введення заходів не буде компенсовано іншими сервісами.
Іделія Айзятулова, Ольга Адамчук
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас