Підприємці не хочуть втрачати 50 млрд. грн. через зміни в Податковому кодексі і готують позови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємці не хочуть втрачати 50 млрд. грн. через зміни в Податковому кодексі і готують позови

Казна та Політика
3288
1 січня 2015 року набудуть чинності зміни, внесені до Податкового кодексу з прийняттям закону №1621, які призведуть до втрати підприємствами всього сформованого раніше податкового кредиту. Крім того, внесення податку на додану вартість на спецрахунки в Державному казначействі створює як труднощі в роботі бізнесу, так і ще одну можливість для поборів.
Втрата податкових кредитів
Фінансовий директор SvitLand Development Алекс Сутовський розповів, що його компанія через новації в Податковому кодексі може втратити більше 85 млн. грн. податкового кредиту.
“В Україні ми працюємо вже близько 8 років, ми ніколи не подавали прохання в податкову про фізичне розміщення грошей на банківському рахунку. Завжди йшла мова про відшкодування в рахунок майбутніх періодів. На сьогоднішній момент лише наше київське відділення має близько 85 млн. грн. податкового кредиту, який з 1 січня просто зникне”, – заявив Сутовський.
“Спочатку, коли було прийнято закон, ми думали, що це технічне недоопрацювання. Нас запевняли як парламентарі, так і представники податкової, що до кінця року буде вироблено механізм, за допомогою якого компанія нічого не втратить. До кінця року залишилось близько трьох тижнів – і усім учасникам ринку зрозуміло, що ніякого механізму не буде вироблено, і робилось це навмисне з метою відібрати у бізнесу ті податкові кредити, які існують”, – додав він.
“З нашої точки це виглядає як індикація іноземним інвесторам: “Панове, будьте уважними, в Україні небезпечно, не існує ніякої законодавчої бази і закони можуть змінитися за кілька днів”. І тенденція в тому, що ніколи не приймаються закони на користь бізнесу, лише на шкоду”, – зазначив Сутовський. Компанія теврдо намірена усіма силами боротися за визнання цього закону неконституційним.
Електронне адміністрування та спецрахунки
Крім того, змінюється повністю і система адміністрування податку на додану вартість, пояснила , розповіла керуючий партнер правової групи “Побережнюк і партнери” Лариса Побережнюк.
“Платникам податків будуть відкриті рахунки, і основний момент, який турбує бізнес – при продажу товару або послуги, якщо сума ПДВ перевищує суму податкового кредиту, платник має внести гроші на ось цей рахунок, який відкритий у Державній казначейській службі. Небезпека для бізнесу – якщо раніше податок платили по закінченню звітного періоду, то зараз автоматично при продажу послуги або товару необхідно внести гроші, які будуть знаходитись на рахунку і будуть списані по настанню дати сплати податку. Без внесення цих грошей продавець товару чи послуги не може видати податкову накладну, відповідно, контрагент не може сформувати собі податковий кредит”, – пояснила юрист.
За її словами, одній стороні, себто продавцеві, доводиться виймати гроші з обігу аби внести їх на спецрахунок, а іншій стороні, контрагентові, не вдасться сформувати податковий кредит, якщо у поставника немає грошей для внесення на рахунок.
Податкова пропонує компроміс
В податковій та Міністерстві фінансів кажуть, що готові піти на деякі поступки, розповіла Юлія Дроговоз, заступник голови Громадської ради при Державній фіскальній службі України. Зараз обговорюють кілька варіантів: перенести якусь частину від’ємного значення за різними формулами, включити частину існуючого податкового кредиту без перевірок, й іншу частину – з перевірками, надавати підприємствам своєїрідний овердрафт за спецрахунками або запровадити системи у “тестовому” режимі.
“На сьогоднішній день не зрозуміло, на якому варіанті зупинились. Найголовніша пропозиція полягала навіть не в тому, щоб перенести терміни введення в дію системи електронного адміністрування, а радше в запровадженні такого собі тестового режиму. Це означає, що початково від’ємне значення ми втратимо, тобто з 1 січня можна буде використовувати лише частину податкового кредиту, але при цьому підприємці звільнятимуться від необхідності поповнювати спецрахунки”, – пояснила Дроговоз. Приймати зауваження щодо системи від бізнес-спільноти в податковій та Мінфіні відмовились.
“Усі спроби донести, що в такому вигляді це не можна запускати, і треба систему сісти і нормально пропрацювати, провалились. Нам сказали, що це неможливо, і в будь-якому випадку з 1 січня ця система запускається”, – розповіла експерт.
“Які ризики ми бачимо, при усіх тих поступках, які Міністерство фінансів і фіскальна служба готові надати? По-перше, дійсно порушення конституційних прав, у будь-якому випадку. Я знаю, що багато юристів готують подання до Конституційного суду, для визнання цього закону та норм неконстутиційними. Система буцімто направлена на те, щоб ліквідувати податкові ями. По-перше, вона не перекриває усі податкові ями однозначно, вона дозволяє просто перейти на інші схеми. Найголовніше, що існує ризик ручного втручання в роботу системи. Для деяких підприємств, які нормально сплачують податки, блокуються податкові накладні. Треба змінювати не правила оподаткування для бізнесу, а людей в податковій, правила для самої служби. Там є люди, які працювали при Клименко! Тільки після цього можна казати про те, як має працювати бізнес і вводити якісь додаткові обмеження”, – переконана експерт.
_В Фіскальній службі кажуть, що із запровадженням системи не встигають і розглядають можливість перенести її запуск на березень-квітень 2015 року. “Швидше за все, будемо пропонувати перенесення термінів електронного адміністрування. Ми просто фізично не встигаємо за часом”, заявив глава ДФС Ігор Білоус. Однак, підприємців знову не почули – вони ж бо наполягають на перегляді та вдосконаленні системи, а не на її відстрочці.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас