До 2050 року людство може відмовитися від нафти, газу і вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2050 року людство може відмовитися від нафти, газу і вугілля

Енергетика
4250
ExxonMobil і Shell припинять існування в нинішній формі через 35 років, відповідно до одній з пропозицій про всесвітній кліматичний договір, підписати який пропонують в Парижі в наступному році. На конференції ООН в Лімі зараз обговорюється пропозиція в обов’язковому порядку повністю відмовитися до 2050 р. від використання нафти і газу, а також вугілля, яке видобувають компанії на зразок Rio Tinto.
Інший варіант дозволить використовувати подібні види викопного палива, але тільки в тому випадку, якщо до 2050 р. країни матимуть «чисті нульові викиди». Іншими словами, всі парникові викиди вуглекислого газу від спалювання викопного палива будуть зберігатися під землею або компенсуватися різними заходами на кшталт висаджування величезної кількості дерев для поглинання вуглекислого газу.
Shell ніяк прямо не прокоментувала пропозицію, але вказала на виступ свого генерального директора Бена ван Бьордена, в якому він сказав, що «нам потрібно стримати наші очікування щодо нульових викидів в майбутньому», оскільки попит на енергію буде сильним, а поновлювані джерела навряд чи зможуть замінити викопне паливо ще десятки років. ExxonMobil навела схожі аргументи на своєму веб-сайті.
Критики звинувачують традиційні енергетичні компанії в самозаспокоєнні перед лицем майбутнього кліматичного договору, який може загрожувати їхній бізнес-моделі. Джон Браун, колишній керівник BP, сказав минулого місяця, що вони ігнорують «екзистенціальну загрозу», яку становлять для галузі зміни клімату. Банк Англії зараз аналізує загрозу, яку компанії з видобутку викопного палива становитимуть для фінансової стабільності, якщо виявиться, що світові перевірені запаси вугілля, нафти і газу не можна спалювати.
Пропозиція, яку обговорюють в Лімі, підкреслює вплив масштабного аналізу, опублікованого частинами за останні 15 місяців вченими з Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату, головного авторитету з питань глобального потепління. В останній доповіді МГЕЗК написала, що викиди потрібно буде зменшити майже до нуля, щоб уникнути підвищення температури на 2 °C з допромислових часів. Вона вважає, що переходити цю межу дуже ризиковано.
Кріс Філд, один з керівників роботи над частиною доповіді про наслідки кліматичних змін, сказав під час обговорення доповіді з учасниками конференції: «Це вражає, як країни намагаються усвідомити справжній масштаб проблеми». Пропозиції є частиною 23-сторінкового документа, робота над яким триває в Лімі, як і над іншими частинами майбутнього Паризького договору, більш детальне обговорення якого почнеться в наступному році.
Згідно з іншими варіантами, експорт нафти з країн, що розвиваються, в розвинені оподатковуватиметься, а багатим країнам потрібно буде виплачувати компенсації людям, які найбільше постраждають від змін клімату, наприклад вимушеним переселитися з низькорозташованих островів через підвищення рівня моря. Також в документі є план зобов’язати багаті країни щороку виділяти 1% валового внутрішнього продукту, починаючи з 2020 р., для допомоги біднішим країнам+ в боротьбі з наслідками глобального потепління.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас