Якщо податкова буде далі відбирати гроші у бізнесу, це призведе до ряду банкрутств - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо податкова буде далі відбирати гроші у бізнесу, це призведе до ряду банкрутств - думка

Казна та Політика
2905
В Україні приймається багато непрозорих законопроектів, які потім важко тлумачити і діяти відповідно у їх межах, вважає керуючий партнер правової групи “Побережнюк і партнери” Лариса Побережнюк.
“Вони настільки непрозорі, що вимагають правових консиліумів, щоб зрозуміти і пояснити бізнесу, як працювати за цими законами. Друге – дуже часто приймається закон, а потім до нього потребується іще ряд піднормативних актів, які будуть його пояснювати. Ось цей закон №1621 про запровадження електронного адміністрування ПДВ – один із найбільш непрозорих. Сьогодні вже 8 грудня – а ми не знаємо, як він буде працювати, як діятиме формула, яка в ньому наведена і за якою буде розраховуватися ПДВ. Все це створює дуже поганий бізнес-клімат. Зараз найдорожчий ресурс – це гроші. Ми зіткнулись із кризовою ситуацією, і зараз важливі не стільки якісь активи, як наявність грошей. І якщо у бізнесу будуть відбирати гроші, це призведе до ряду банкрутств. Якщо буде банкрутувати бізнес – наповнювати бюджет буде нічим”, – переконана юрист.
Крім того, це дає негативний сигнал і потенційним іноземним інвесторам, і тим, які вже працюють на ринку України. Фінансовий директор SvitLand Development Алекс Сутовський розповів, що його компанія припинила будь-які інвестиції в Україну.
“В Україні ми працюємо вже близько 8 років, ми ніколи не подавали прохання в податкову про фізичне розміщення грошей на банківському рахунку. Завжди йшла мова про відшкодування в рахунок майбутніх періодів. На сьогоднішній момент лише наше київське відділення має близько 85 млн. грн. податкового кредиту, який з 1 січня просто зникне”, – заявив Сутовський.
“Спочатку, коли було прийнято закон, ми думали, що це технічне недоопрацювання. Нас запевняли як парламентарі, так і представники податкової, що до кінця року буде вироблено механізм, за допомогою якого компанія нічого не втратить. До кінця року залишилось близько трьох тижнів – і усім учасникам ринку зрозуміло, що ніякого механізму не буде вироблено, і робилось це навмисне з метою відібрати у бізнесу ті податкові кредити, які існують”, – додав він.
“З нашої точки це виглядає як індикація іноземним інвесторам: “Панове, будьте уважними, в Україні небезпечно, не існує ніякої законодавчої бази і закони можуть змінитися за кілька днів”. І тенденція в тому, що ніколи не приймаються закони на користь бізнесу, лише на шкоду”, – зазначив Сутовський.
Нагадаємо, Закон України № 1621-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України” було прийнято 31 липня 2014 року. Ним вводиться система електронного адміністрування ПДВ або так звані спецрахунки, на які буде вноситись передплата ПДВ за товари та послуги. Також із 1 січня 2015 року не братиметься до уваги податковий кредит, який був раніше сформований підприємствами.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас