Бізнес в Україні може втратити 50-70 млрд. грн. через зміни в Податковому кодексі - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес в Україні може втратити 50-70 млрд. грн. через зміни в Податковому кодексі - експерт

Казна та Політика
4335
1 січня 2015 року набудуть чинності зміни, внесені до Податкового кодексу з прийняттям закону №1621, які призведуть до втрати підприємствами всього сформованого раніше податкового кредиту. Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла керуючий партнер правової групи “Побережнюк і партнери” Лариса Побережнюк.
“Зі страхом очікуємо цих змін – вони призведуть до того, що бізнес виявиться під великою загрозою. На сьогоднішній день підраховано, що збитки, які може понести бізнес складуть близько 70 млрд. грн. З них лише 50 млрд. будуть втрати по податковому кредиту ПДВ. Це найнебезпечніший момент з усіх – увесь податковий кредит, який був сформований у компаній до цього періоду, не братиметься до уваги”, – розповіла вона.
Крім того, змінюється повністю і система адміністрування податку на додану вартість. “Платникам податків будуть відкриті рахунки, і основний момент, який турбує бізнес – при продажу товару або послуги, якщо сума ПДВ перевищує суму податкового кредиту, платник має внести гроші на ось цей рахунок, який відкритий у Державній казначейській службі. Небезпека для бізнесу – якщо раніше податок платили по закінченню звітного періоду, то зараз автоматично при продажу послуги або товару необхідно внести гроші, які будуть знаходитись на рахунку і будуть списані по настанню дати сплати податку. Без внесення цих грошей продавець товару чи послуги не може видати податкову накладну, відповідно, контрагент не може сформувати собі податковий кредит”, – пояснила юрист.
За її словами, одній стороні, себто продавцеві, доводиться виймати гроші з обігу аби внести їх на спецрахунок, а іншій стороні, контрагентові, не вдасться сформувати податковий кредит, якщо у поставника немає грошей для внесення на рахунок. На думку Побережнюк, такі дії направлені на одномоментне поповнення бюджету, однак не враховують негативних наслідків, які вони матимуть згодом.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас