Кава в Україні подорожчає ще на 15% - вже у січні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кава в Україні подорожчає ще на 15% - вже у січні

Аграрний ринок
1231
За останній місяць кава подорожчала на 15-20%, розповів координатор в Україні Європейської кавової асоціації SCAE Сергій Ремінний.
«Імпортери кави – 100% доларозалежні. Тому темп зростання цін на каву рахувати дуже просто: вони змінюються рівно на величину зміни курсу долара. А за останній місяць гривня девальвувала з 13 грн/$до 16 грн/$», – зазначив він.
Деякі продавці закладають у вартість курсові ризики з оглядкою на можливу подальшу девальвацію гривні, тобто розраховують ціну не виходячи з 16 грн ./$, а з 18-20 грн ./$. «Більшість постачальників виставляють ціни в доларах за курсом на сьогоднішній день. І курс не Нацбанку, а ринковий », – в той же час зазначила директор магазину «Кав’ярня» Ольга Успенська.
Ще одна причина подорожчання арабіки – зростання світових цін. Причина: побоювання з приводу врожаю в Бразилії, яка виробляє третину всього кави в світі і половину світової арабіки, через найсильнішу за десятиліття посуху. На них березневі ф’ючерси на каву сорту арабіка (контракти з постачанням в березні 2015) минулого тижня піднялися на 2,8% на нью-йоркській біржі ICE Futures – до $1,9935 за фунт. Сукупно з початку року ціна березневого контракту, торги якими ведуться найбільш активно, підскочила взагалі на 79%. І зниження розцінок експерти не очікують: за прогнозами Міжнародної організації кави, попит на цей товар буде рости на 2,5% щорічно до 2020 року і складе 175 млн. мішків в кінці періоду (вага мішка становить 60 кг). Експерти розрахували, що в цілому по сільськогосподарському році 2014-2015 у світі може спостерігатися дефіцит кави до 800 тис. мішків.
Утримувати немає сил
В Україні донедавна багато продавців намагалися стримувати подорожчання кави, враховуючи зниження споживчого попиту на 20-30% (зазвичай вони мали запас міцності за рахунок прямих закупівель з європейської біржі або великих закупівель в оптовиків до підвищення вартості). Але зараз навіть вони змінили цифри на цінниках.
«Зараз ми очікуємо нову партію кави, і будемо переглядати ціни», – зізнався комерційний директор кавової компанії ALAMAR Євген Мурга. Він запевнив, що подорожчання продовжиться. Найбільш помітним воно буде в магазинах, які не піднімали свої розцінки з осені – вони піднімуть вартість відразу на 10-15%.
Вже зараз залізна банку «Нескафе Класик» (475 гр.) коштує в роздробі близько 110-120 грн, в той час як ще на початку року обходилася в 70-80 грн. А для кави в зернах сорту арабіка в середньому виставляють цінник на рівні 220 грн за 500 г, хоча на початку року його можна було купити за 110 грн.
Експерти запевняють, що якщо курс долара не відкотиться, то ще на 10-15% кава подорожчає після свят. Що, в свою чергу, може призвести до чергового зниження попиту, хоча в холодний сезон зазвичай спостерігається зростання споживання. «Надалі розраховувати можна тільки на падіння обсягів продажів», – зазначив Сергій Ремінний.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас