Банківській системі України дуже необхідна докапіталізація на 170 млрд грн - ICU — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківській системі України дуже необхідна докапіталізація на 170 млрд грн - ICU

Кредит&Депозит
1488
Загальна сума необхідної докапіталізації для української банківської системи складає 170 млрд грн, у тому числі 134 млрд грн для топ-35 банків, така оцінка наведена в аналітичному звіті інвестиційної групи ICU по банківському сектору.
“Докапіталізація на суму 170 млрд грн дуже необхідна для зміцнення фінансової стійкості української банківської системи. Така сума не є критичною для акціонерів, оскільки процес вливання капіталу не відбуватиметься одномоментно, а розтягнеться на три-п’ять років”, – наголошується в документі, витримки якого оприлюднені в понеділок.
ICU нагадує, що згідно з проведеними в рамках програми співпраці з МВФ stand by стрес-тестам, 35 банкам необхідно 66 млрд грн додаткового капіталу, однак цього недостатньо, так як стрес-тести будувалися на занадто оптимістичних очікуваннях без урахування такої сильної девальвації гривні та бойових дій на Донбасі.
Інвестгруппа вважає, що в 2015 році для підвищення фінансової стійкості банків їх акціонерам доведеться вносити додатковий капітал, оскільки коштів, які вони вносять за результатами проведених стрес-тестів, недостатньо.
Аналітик банківського сектора ICU Михайло Демків додав, що найменші побоювання залучають іноземні банки (у тому числі з російським капіталом), оскільки вони володіють необхідним ресурсом у вигляді кредитів материнських компаній.
На його думку, докапіталізація державних банків – фактично вирішене питання, оскільки держава вже прийняла рішення про виділення коштів, тоді як найбільш проблемними, з точки зору фінансової стабільності, є банки з українським капіталом.
“Ідеальним варіантом для таких установ є докапіталізація нинішніми акціонерами за підтримки НБУ. Однак така підтримка повинна включати монетарні заходи: надання кредитів НБУ і забезпечення прав кредиторів”, – сказав М.ДЕМКІВ.
Він зазначив, що хорошим сигналом для ринку стане швидке рішення одного або декількох резонансних справ, пов’язаних з недобросовісною поведінкою позичальників, наприклад, ситуація з компанією АІС, заборгованість якої перевищує $100 млн.
На думку ICU, для того щоб повернути довіру до банківської системи необхідно зробити ставку на життєздатні системоутворюючі банки. “Неплатоспроможні банки, які обслуговують лише одну фінансово-промислову групу і не мають реального бізнесу поза цієї групи дешевше буде ліквідувати”, – вважають в інвестгрупі.
Група ICU (раніше – “Інвестиційний капітал Україна”) була створена в 2006 році і надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування. До її складу входять інвестиційна компанія, компанія з управління активами і банк “Авангард”.
До недавнього часу співвласником і головою ради директорів групи була Валерія Гонтарєва, яку за пропозицією Петра Порошенка парламент у червні затвердив на посаді голови Національного банку України. Після цього В.Гонтарєва продала свою частку в ICU, а партнерами групи залишилися Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.
Крім того, менеджери ICU Олександр Животовський і Володимир Демчишин в липні-серпні були призначені керівниками відповідно Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). На минулому тижні В.Демчишин перейшов на роботу міністром енергетики та вугільної промисловості.
Наприкінці жовтня джерело в уряді України оцінювало необхідну суму докапіталізації української банківської системи орієнтовно в $12 млрд, однак зазначав, що за певних умов можна буде обійтися і $5 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас