Високий курс долара загрожує ринкам, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високий курс долара загрожує ринкам, що розвиваються

Валюта
1158
Банк міжнародних розрахунків (BIS) опублікував 7 грудня свій черговий щоквартальний огляд, в якому висловлює стурбованість щодо зростаючого курсу долара.
На думку експертів BIS, подальше зростання американської валюти може мати вкрай негативний вплив на ринки, що розвиваються, про це пише Financial Times. Справа в тому, що підприємства країн, що розвиваються в останні роки залучили величезні позики якраз в доларах США і поточна динаміка на валютному ринку може поставити їх кредитоспроможність під сумнів.
У Банку міжнародних розрахунків відзначають, що останнім часом світові ринки виглядають досить нестійкий, про що в першу чергу говорить динаміка на ринку американських трежеріс.
Основний індикатор долара США – індекс долара, що відображає його динаміку до основних валют, – в п’ятницю після сильних даних по ринку праці закрився на максимальних позначках за останні 8 років. Історично так склалося, що надмірне зростання долара є передвісником кризових явищ для ринків, що розвиваються. Яскравий приклад – криза в Латинській Америці в 1980-х рр. і азіатська криза в 1990-х рр. Згодом країни значно скоротили зовнішні позики і наростили валютні резерви, однак в останні роки, як ми вже говорили, компанії країн, що розвиваються знову активно залучали кошти шляхом розміщення боргових паперів в доларах США. Саме цей факт і турбує BIS.
Це й не дивно. Обсяг кредитів міжнародних банків, виданих країнам, що розвиваються, станом на середину 2014 становив $3,1 трлн, велика частина з них номінована в доларах.
Варто звернути увагу на той факт, що в разі нормалізації процентних ставок у США ситуація на валютному ринку може ще більше погіршитися.
Експерти особливо відзначають нестійкість фінансових ринків зараз. Так, наприклад, 15 жовтня різке падіння прибутковості по десятирічним трежеріс відбулося без будь-яких серйозних новин. Останні 5 років ринки повністю залежали від дій центральних банків, прислухаючись до кожного їхнього слова, але зараз ситуація змінилася, а самостійно стабілізуватися ринок уже не може.
При всьому при цьому поки світ готується до першого за довгі роки підвищення ставок в США, в інших економіках світу справи йдуть, м’яко кажучи, погано. Економіка Японії вступила в нову фазу рецесії, ВВП країни в III кварталі в річному вираженні скоротився на 1,9%. При цьому зовсім недавно Банк Японії оголосив про збільшення своєї стимулюючої програми. Іншими словами, віра в успіх абеномікі стрімко падає. Немає просвіту і в Європі, де ЄЦБ безрезультатно шукає шляхи подолання дефляційних процесів.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас