ЄС може продовжити програму фінансування Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС може продовжити програму фінансування Греції

Світ
116
Міністри фінансів країн єврозони на зустрічі в понеділок, як очікується, ухвалять рішення про продовження програми порятунку Греції, пише The Financial Times.
Прем’єр країни Антоніс Самарас обіцяв громадянам, що 2014 стане останнім роком дії програми, в рамках якої Афіни змушені проводити заходи жорсткої економії і перебувати під постійним контролем кредиторів.
Однак Афіни поки не змогли виконати вимоги “трійки” кредиторів (МВФ, Єврокомісія і ЄЦБ), що стосуються бюджету майбутнього року, і тому запланований на кінець року кредитний транш може бути поки відкладено.
Відновити ж повномасштабні ринкові запозичення Греції, всупереч планам, поки не вдалося через зростання прибутковості зобов’язань (прибутковість 10-річних грецьких облігацій підвищилася до 7,74% з вересневих 5,5%).
У цій ситуації Брюссель змушує Грецію продовжити дію кредитної програми, і це стане болючою поразкою для уряду, пише газета.
Афіни вивчають новий пакет допомоги, що включає в себе кредит в 10 млрд євро від ЄС і залишилися 16 млрд євро з кредитної лінії МВФ.
За даними The Wall Street Journal, програма може бути продовжена на півроку.
У загальній складності з 2010 року кредитори виділили Греції 245 млрд євро, її економіка змогла повернутися до підйому, і в третьому кварталі нинішнього року зростання її ВВП був кращим серед країн єврозони – 0,7% порівняно з попередніми трьома місяцями. За підсумками року зростання може скласти 0,6-0,8%.
Однак продовження непопулярної програми створить політичні проблеми для уряду, який буде змушений розпустити парламент і оголосити нові вибори, на яких правляча коаліція може поступитися опозиційної партії Сіріза, яка виступає за розрив відносин з кредиторами і навіть відмова від виплат за боргами. При цьому політичні ризики що посилилися, будуть ускладнювати повернення Греції на ринок запозичень.
“Трійка” вимагає від Греції додаткового скорочення бюджетних витрат на 2,5 млрд євро, наполягаючи на тому, що в бюджеті країни на 2015 рік є “дірка” в 2 млрд євро.
На початку грудня А.Самарас у зверненні до населення країни заявив, що уряд не прийме умов “трійки” кредиторів про вжиття додаткових заходів бюджетної економії, оскільки країна вже довела свою здатність досягти поставлених бюджетних цілей. “Певні умови були висунуті, в тому числі підвищення податків і скорочення зарплат, і ці умови були відкинуті нами”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас