Дефіцит держбюджету скоротять, заморозивши пенсії та урізавши пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит держбюджету скоротять, заморозивши пенсії та урізавши пільги

Казна та Політика
15764
Міністерство фінансів, почавши роботу над проектом держбюджету, склало список заходів, які дозволять заощадити в наступному році понад 27,1 млрд грн і вирішити проблему з пошуком 496 млрд грн на витрати, джерела покриття яких у бюджеті не передбачені. Головним чином, таку економію має забезпечити урізання всіляких пільг, заморожування розміру соцвиплат і масове скорочення працівників бюджетних установ.
Поствиборний синдром
У п’ятницю, 5 грудня, напрацювання Мінфіну розглядав урядовий комітет соціально-економічного розвитку. Ініціативи міністерства стали надбанням громадськості після їх публікації журналістами та блогерами в соцмережах. Офіційно в уряді документи не оприлюднили. У той же час співрозмовник «Капіталу» з апарату Кабміну підтвердив, що резонансний пакет пропозицій дійсно готували в Мінфіні, причому ще при екс-міністрі Олександрові Шлапаку. Багато з ініціатив в чорновому варіанті були прописані до парламентських виборів, пояснив співрозмовник. Але через очевидну непопулярність реформ у громадськості їх відклали.
Враховуючи стан економіки, незадовільні темпи збору податків і майбутні великі виплати за державним боргом в 2015 р, іншого вибору у держави немає, переконані в Кабміні.
Врятувати казну
Економити мають намір на всьому, в тому числі на медицині та освіті, слідує зі списку реформ Мінфіну. Так, пропонується скасувати законодавчі норми, згідно з якими держава має спрямовувати на ці дві галузі не менше 10% національного доходу. Як виправдання в Мінфіні кажуть, що це положення і так не виконується. У зв’язку з чим міністерство пропонує внести зміни і до Конституції, вилучивши положення про безкоштовну освіту та медицину. За підрахунками Мінфіну, тільки за рахунок цього пропаде необхідність вишукувати щорічно близько 211 млрд грн.
Урізати витрати пропонується і в більш дрібних масштабах – наприклад, відмовившись від безкоштовного харчування в лікарнях для пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні. Економія в даному випадку може скласти близько 956 млн грн на рік. Ще 1,2 млрд грн пропонують зберегти в скарбниці, припинивши з вересня 2015 виплату стипендій в навчальних закладах. Виняток хочуть зробити тільки для дітей, що мають спеціальні пільги, наприклад сиріт чи інвалідів.
Неприємний сюрприз очікує військових і співробітників правоохоронних органів. Для них серед ініціатив Мінфіну значиться, наприклад, скорочення кількості міліціонерів в країні з 245 тис. осіб до близько 135 тис. Це збереже для казни близько 2 млрд грн на рік. Серед нововведень для військовослужбовців може стати скасування компенсації на придбання житла та погашення іпотечних кредитів за рахунок держбюджету. Таким чином економія складе понад 7 млрд грн.
Потенційну економію в більш ніж 6,3 млрд грн Мінфін побачив у скороченні працівників бюджетної сфери на 3%. Ця ж норма була передбачена в Меморандумі між Україною і МВФ. Тоді теж йшлося про те, що зарплати бюджетного сектора не повинні перевищувати 10,2% ВВП України. Саме тому штат бюджетників необхідно прорідити на 3% від загальної кількості.
Дефіцит держбюджету скоротять, заморозивши пенсії та урізавши пільги
Гідна старість
Істотні зміни очікують пенсійну систему. У Мінфіні пропонують заморозити індексацію пенсій до стабілізації ситуації в економіці. Правда, не вказують, коли саме це може статися. Заморожування пенсій дозволить заощадити більше 2,8 млрд грн. Разом з цим запропоновано обмежити спецпенсії для держслужбовців і парламентаріїв.
Те, що такі заходи дійсно розглядаються урядом, побічно підтвердив і нещодавно призначений міністр соціальної політики Павло Розенко, про що він написав у суботу на своїй сторінці в Facebook. «Будемо пропонувати перехід до єдиних принципів нарахування пенсій. Трьох десятків пенсійних систем в Україні, сподіваюся, вже не буде ніколи. Систему спецпенсій будемо руйнувати », – зазначив Розенко. За його словами, також розглядається можливість розвитку недержавного пенсійного страхування. Йдеться про підготовку до переходу на накопичувальний рівень пенсійного забезпечення.
Також в уряді готові повернутися до ініціативи запровадження адресності пільг. Така можливість обговорюється вже не перший рік. Тут, як зазначив Розенко, буде задіяно три напрями реформування: скасування пільг, жорстка прив’язка до доходів конкретної людини і монетизація деяких видів пільг.
На узгодження бюджетних ініціатив у нового уряду залишилося небагато часу, так як подати проект бюджету до парламенту необхідно в найближчі тижні. У зв’язку з цим є ймовірність, що обговорення реформ з населенням чекати вже не варто.
Проводити громадські обговорення щодо запропонованих змін навряд чи будуть, погоджується керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. Адже виносячи на обговорення, наприклад, питання підвищення пенсійного віку, на позитивну реакцію громадян розраховувати не доводиться. З іншого боку, за словами Бураковського, нововведенням у соціальній сфері має передувати інформування населення про прийдешні зміни.
При цьому скорочення бюджетних витрат при нинішній ситуації в економіці – це неминучий крок, запевнив він. «Але крім видимих речей, як скорочення бюджетних витрат, уряду потрібно не забувати про таке джерело економії, як цільове використання коштів», – нагадує експерт.
Ростислав Шаправський
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас