Привіт, дешева нафта: охочих заробити на зниженні ціни нафти до $35-40 все більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Привіт, дешева нафта: охочих заробити на зниженні ціни нафти до $35-40 все більше

Енергетика
2300
Деякі інвестори очікують, що нафта і далі дешевшатиме, тому почали скуповувати ф’ючерси, які принесуть прибуток, якщо ціна впаде нижче $40 за барель. Останній раз нафта коштувала стільки в найважчі періоди фінансової кризи.
За даними CME Group, обсяг нафти, яку опціони дозволяють продати в США по $40 за барель до грудня 2015, збільшився в чотири рази за останні два тижні – до 880 тис. барелів. Загальний обсяг опціонів з ціною $35 за барель виріс з нуля до 669 тис. барелів.
Наприкінці минулого тижня нафта сорту West Texas Intermediate (WTI) подешевшала до $66,74. Падіння прискорилося з за нещодавнього рішення ОПЕК не змінювати обсяги виробництва. З червня ціна нафти еталонного сорту обвалилася майже на 40%.
«Це ставка на розвиток самого несприятливого для ціни на нафту сценарію, – сказав президент нью-йоркської брокерської компанії Paramount Options Раймонд Карбон. – Ви геній, якщо ви праві. А якщо помилилися, це не зруйнує вам життя ».
Ф’ючерси на еталонний американський сорт WTI останній раз торгувалися нижче $40 за барель в лютому 2009 р.
Втім, поява ведмежих позицій не означає, що ринок опуститься так низько. Брокери і банкіри говорять, що такі угоди – це недорогі і не дуже ризиковані «лотерейні квитки».
Проте нездатність світового ринку відповісти на зростання запасів відповідним збільшенням попиту підвищує ймовірність подальшого зниження цін – до тих пір, поки виробники не почнуть скорочувати обсяги видобутку.
До факторів, які можуть призвести до падіння ціни до $35-40 за барель, слід віднести і теплу зиму в Північній півкулі, і високі витрати на обслуговування нафтопереробних заводів в Мексиканській затоці, які тимчасово скоротять свої потреби в сировині, упевнений глава відділу досліджень міжнародних енергетичних ринків Credit Suisse Ян Стюарт. Втім, в Credit Suisse вважають, що через рік WTI буде коштувати $75 за барель.
Керівники компаній галузі кажуть, що опціони, що фіксують таку низьку вартість бареля, навряд чи купував виробник нафти. Вони вважають, що на зниження, швидше за все, зіграв якийсь спекулянт – можливо, хедж-фонд.
Примітно, що покупці опціонів з ціною в $35 і $40 за барель вже вийшли в плюс – вартість цих контрактів з листопада подвоїлася. Але за даними комісії з торгівлі товарними ф’ючерсами, на кожну ведмежу позицію на ринку ф’ючерсів і опціонів на WTI все ще доводиться по три бичачі.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас