Україна сьогодні має намір почати відбір вже оплаченого російського газу - міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна сьогодні має намір почати відбір вже оплаченого російського газу - міністр

Енергетика
562
Україна з 8 грудня має намір почати відбір російського газу, передоплата за який була здійснена НАК “Нафтогаз України” в минулу п’ятницю, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
“У п’ятницю сума за один мільярд кубометрів була проплачена. Починаючи з понеділка, ми почнемо відбір”, – сказав він.
За його словами, в останні дні країна щодоби споживає понад 200 млн куб. м газу на добу, в тому числі ресурсне наповнення відбувається за рахунок газу власного поточного видобутку, відбору з ПСГ та імпорту з Європи. З понеділка додасться імпорт газу з Росії.
Як повідомлялося, увечері 5 грудня НАК “Нафтогаз України” повідомив, що перерахував ВАТ “Газпром” авансовий платіж $378 млн за поставки 1 млрд куб. м газу в грудні 2014 року. “Газпром” підтвердив отримання передоплати, необхідної для відновлення постачань російського газу від “Нафтогазу” України.
“Газпром” поки не отримав грошей від “Нафтогазу” безпосередньо на свій рахунок. Зараз вони знаходяться на коррахунку Газпромбанку в американському банку і мають надійти на рахунок ВАТ “Газпром” в понеділок вранці. Проте офіційний представник “Газпрому” Сергій Купріянов в неділю ввечері повідомив Агентству газової інформації (АГІ), що в російській компанії вже “почали набивати систему”.
Раніше екс-глава Міненерговугілля Юрій Продан відзначав журналістам, що технічно поставки російського газу почнуть здійснюватися через дві доби після внесення авансового платежу з боку України.
Ще раніше глава Газпрому Олексій Міллер повідомив, що підписана 30 жовтня в Брюсселі додаткова угода до контракту на постачання природного газу між НАК “Нафтогаз України” і ВАТ “Газпром” (РФ) передбачає максимальне добове кількість поставок російського газу для НАК “Нафтогаз України” в обсязі до 114 млн куб. м газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас