Судова реформа може заблокувати повернення майна, незаконно привласненого Януковичем та його оточенням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судова реформа може заблокувати повернення майна, незаконно привласненого Януковичем та його оточенням

Казна та Політика
365
Зараз в господарських судах розглядаються справи про повернення майна, привласненого найближчим оточенням Віктора Януковича, на мільярди гривень. Одним з нововведень судової реформи, озвучених прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, є ліквідація системи господарських судів. Їх ліквідація на невизначений час зупинить процес повернення активів державі і законним власникам.
“Сьогодні в суді справу проходить повне коло за 7-8 місяців, а в суді загальної юрисдикції – за 4-5 років”, – говорить доктор юридичних наук, голова адвокатської компанії “Кісіль і партнери” Василь Кисіль.
Ще в липні 2014 Олександра Кужель повідомила, що Комітет Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики за 2 місяці отримав близько 80 звернень підприємців з оскарженням фактів рейдерського захоплення їхніх підприємств за часів правління екс-президента Віктора Януковича.
За словами керівника Антирейдерського асоціації Володимира Остапенка, більше 5000 підприємців в Україні потрапили під рейдерські атаки, були незаконно захоплені цілі сектори економіки, річний оборот по перерозподілу власності склав 7 млрд дол.
Ще восени 2011 року британські та американські компанії представили чиновникам Євросоюзу перелік з приблизно 50 випадків корпоративного рейдерства в Україні під час президентства Віктора Януковича.
“Британські та американські компанії представили вищим посадовим особам ЄС перелік з приблизно 50 випадків” корпоративного рейдерства “в період правління Януковича – практики, коли фірми, які мають зв’язки у владі, захоплювали компанії із західним капіталом”, – писав EUobserver.
Як говорилося в статті, до деяких з цих випадків були причетні міністри уряду Януковича.
До підготовки та реалізації багатьох з цих процесів були причетні Андрій Портнов і його колеги. У прокуратурі міста Києва ще влітку повідомляли, що вже працюють над інформацією про численні рейдерські захоплення Портнова – як мінімум двох десятків прибуткових підприємств, куди входить “Ремточмеханіка”, ПАТ “Мода”, “Кіеввзуття”, “Укрспецавтоматика”, “Львівський ЦУМ”, “Жовтневий універмаг”, НПП “Сатурн” разом з величезною територією і космічними технологіями, а також багато інших.
По ряду підприємств вже почали процес їхнього повернення законним власникам. На черзі ще цілий список об’єктів, включаючи і нерухоме майно, і корпоративні права, і банківські застави. Більшість процесів з повернення незаконно присвоєної власності проходять в господарських судах.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас