Валютні обмінники в Україні: закрити не можна залишити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні обмінники в Україні: закрити не можна залишити

Валюта
2637
В медіа з’явилась інформація про те, що Національний банк України хоче відкликати ліцензії у небанківських обмінних пунктів. Таким чином НБУ має намір припинити панічні настрої серед населення та стримати девальвацію національної валюти.
За і проти
Історія із закликами закрити небанківські обмінні пункти триває вже років 15. Тому важко передбачити, чи цього разу історія нарешті цим закриттям і закінчиться, прогнозує економіст Борис Кушнірук. “Чи потрібно їх закривати? І так, і ні. Негатив від їх існування в тому, що Національний банк значно менше може контролювати ситуацію із обігом (валюти – ред.). Сьогодні закрили один обмінний пункт – завтра прийшли за ліцензією для іншого. Це простіше для них, ніж для банків. Тому вони мають менше застережень для здійснення операцій, які не зовсім коректні, коли скуповується валюта без відображення цих операцій обміну, коли порушуються вимоги щодо продажу валюти, тощо”, – розповів експерт.
Повністю із рішенням Нацбанку погоджується екс-керівник групи радників НБУ Віктор Лисицький. “Я думаю, що рішення Національного банку абсолютно правильне. Чи зупинить воно валютну паніку? Ні, не зупинить, але власне паніка пішла на спад. Якщо говорити про динаміку готівки за межами банків, то вона практично застигла. Був ривок, якщо рахувати період за останні 12 місяців, +30% – це порядку 70 млрд. грн. втекло за межі банків. Такого у нас не було ніколи з часів введення національної валюти. І не можна припустити, що це (закриття обмінних пунктів – ред.) зупинить валютну паніку, тому що якщо українці не вірять в національну валюту, то ніякі міри не допоможуть”, – вважає експерт.
“Треба розуміти, що маніпуляції із національною валютою, відхід в іноземну валюту, і так далі – це зрештою вигідні операції для небагатьох людей. Для більшості – це невигідні операції. І самі по собі ці обмінники – екзотика часів перебудови”, – додав Лисицький.
“Водночас, не дивлячись на те, що мережа банків у нас досить розгалужена, сказати, що вона настільки ж гнучка, як і система обмінних пунктів, не можна”, – відмітив Борис Кушнірук, вказуючи на те, що у вихідні валютні операції через банк здійснити не вдасться, оскільки більшість з них не працює.
“Я б вітав таке рішення (закриття обмінників – ред.), оскільки це не нормально, коли у нас фактично на законних підставах можна порушувати закон, по великому рахунку нічим не ризикуючи. Це факт, який існує у нас вже протягом багатьох років. Але тоді в Національного банку має бути вимога до комерційних банків щодо продовження роботи діючих обмінних пунктів і щодо роботи у вихідні. Тоді вони мають забезпечити функціонування усіх послуг, якщо вони хочуть обмінники закрити. Чим більше буде законних можливостей – тим менше буде незаконних. Бо будуть з’являтися міняли, будуть знаходитися люди, які надаватимуть такі послуги хоч і в три години ночі”, – вважає економіст.
Частина валютних операцій піде в тінь
Експерти погоджуються – закриття небанківських обмінних пунктів призведе до того, що на ринку з’являться нові міняли, які будуть задовольнити попит на проведення валютних операцій.
“Сказати, що ми лише виграємо від того, що закриємо ці обмінники, я не можу. Однак, примітно те, що ці питання піднімають завжди в моменти кризи, в моменти загострення. Коли криза минає – питання знімаються з порядку денного, і про недоліки роботи цих установ згадують значно менше”, – вважає Кушнірук.
Питання появи мінял – це питання певних обмежень, які не дають в законний спосіб здійснити операції на відкритому ринку. “Як тільки ми створюємо обмеження, одразу з’являється якась шпарина, в яку влазить можливість це зробити, обходячи обмеження. Зараз ми зіштовхуємося із обмеженнями по валюті, які провокують потребу в тих самих мінялах. І ви нічого не зможете зробити із цими обмеженнями. Можна кричати, що будемо саджати за це, карати, тощо, але це не ефективно. Як тільки стабілізується ситуація, почнуться реформи і бізнес відчує, що їх кошти не будуть відбирати, курс стабілізується і потреба в мінялах відпаде. Принаймні, до того часу, як виникне нова криза”, – розповів експерт.
Обсяг угод усіх ліцензованих небанківських обмінних пунктів в Україні складає менше 1 млрд. дол. в місяць. У жовтні він склав 856 млн. дол., оскільки частина угод перейшла на тіньовий ринок. “Я сумніваюсь, що широким масам потрібна валюта в таких обсягах. В українців на покупку продуктів, сплату комунальних послуг іде левова частка грошей”, – зазначив Віктор Лисицький. На його думку, більша частина цього валютного попиту йде від тіньового сектору економіки.
Як мертвому припарка
Однак, до стабілізації валютного курсу ці міри не призведуть, оскільки залишиться іще низка інших факторів, які негативно на нього впливають. Закриття обмінників дасть Національному банку можливість краще контролювати канали надходження валюти. Але лише цього – недостатньо.
“Як фактор – це безперечно присутнє. Але треба розуміти, що всі інші фактори нікуди не ділись. У нас падає виробництво. У нас скорочується експортна виручка. У нас скорочуються прибутки підприємств, скорочуються доходи бюджету, зростає недовіра бізнесу та громадян до ситуації. Від цього фактору дуже важко позбутися”, – розповів Борис Кушнірук.
“Інше – це відсутність реформ. Це наявність незбалансованого бюджету. Якщо уряд знає, що в нього реальні доходи будуть менші – то він не може собі дозволити планувати видатки, під які не буде реального покриття. Бо тоді доводиться друкувати гроші, покриваючи безвідповідальну політику уряду, який не проводить реформи в енергосекторі, не проводить реформи в житлово-комунальному секторі, соціальному, використовує наявні кошти непрозорим чином”, – підкреслив він.
“Це на сьогодні проблема, і поки ці фактори існуватимуть, вони даватимуть сильніший вплив, ніж стабілізація каналів надходження валюти в банківську систему”, – підсумував експерт.
Свій інтерес у закритті обмінників є і в комерційних банків. Їх збитки за 10 місяців 2014 р. досягли 13,5 млрд грн., і якщо із закриттям валютних обмінників частина операцій перейде до них – що ж, це буде ложка меду в діжці дьогтю. Та якщо валюти в їхніх касах не виявиться, увесь попит перейде на чорний ринок.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас