Нафта vs поновлювані джерела. Хто кого? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта vs поновлювані джерела. Хто кого?

Енергетика
855
Несподіване зниження цін на нафту може призвести до економічних перерахунків у всьому світі, однак багато аналітиків все ще дають безхмарні прогнози щодо розвитку відновлюваної енергетики.
Минулого місяця сонячна ферма Topaz вийшла на повну потужність. Енергоцентр вартістю $2,5 млрд і потужністю 550 мегават зараз є найбільшим у світі і живить 160000 домогосподарств в Каліфорнії. У США сонячні ферми перевищують 1 гігават ось уже три квартали поспіль, а загальне зростання потужності у 2014 році, за прогнозами, перевищить рекорд 2013 року на 36%. Крім того, в Європі також спостерігається зростання в цьому секторі.
“Безсумнівно, рішення ОПЕК якимсь чином вплине на відновлювану енергетику, так як ми вважаємо, що висока ціна на нафту є ключовим двигуном зростання відновлюваної енергетики,” – говорить Флора Ченг, аналітик ринку енергетики в Bernstein Research.
Проте, на її думку, зниження цін на нафту призведе лише до того, що деякі проекти будуть відкладені, але при цьому не зможе повністю припинити розвиток відновлюваної енергетики. Така ж думка висловлюється в листопадовому звіті Bernstein, автори якого дотримуються позитивного прогнозу для відновлюваної енергетики в Азії.
“Сонячна енергетика як і раніше дешевше, ніж електрика, отримана за рахунок спалювання горючих копалин. Просто зараз різниця в ціні трохи менша,” – додає Ченг, відзначаючи, що такі технології, як сонячна енергетика мають особливо важливе значення для країн, що розвиваються, як, наприклад, Індія, де багато сонячного світла.
Електрогенерації на базі відновлюваних джерел в регіонах світу
Нафта vs поновлювані джерела. Хто кого?
У всьому світі поновлювані джерела енергії – біомаса, геотермальна енергія, гідроенергія, сонячна та вітряна енергія – залишаються яких найшвидше джерелами енергії в світі. Зниження у використанні гідроенергії компенсувалося зростанням використання вітряної та сонячної енергії.
До 2020 року, згідно з прогнозом МЕА, електрогенерація на базі відновлюваних джерел в світі перевищить електрогенерацію на газі і стане другим найбільшим джерелом електрогенерації після вугілля. Сьогодні, згідно з оцінками National Renewable Energy Laboratory, на відновлювану енергетику припадає 23% всієї електрогенерації в світі. Тим не менш, ця цифра може збити з пантелику.
З 2003 року частка відновлюваних джерел у світовій електрогенерації залишається приблизно на одному рівні в порівнянні з лінійним зростанням продуктивності. Взагалі, зростання частки горючих копалин в електрогенерації як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються становить приблизно 10% з 2008 року. У США сланцева революція і більш жорсткі нормативи, що регулюють використання вугілля, призвели до збільшення частки природного газу в електрогенерації до 21% з 2008 року.
Ціни газу з Henry Hub трохи зросли після зниження в 2012 році, проте ціни на нафту продовжують знижуватися, і аналітики ринку вважають, що висока волатильність і низькі ціни залишаться на ринку протягом короткострокового або довгострокового періоду часу. Чи достатньо це для того, щоб затьмарити безхмарне майбутнє відновлюваної енергетики?
У транспортному секторі навряд чи відбудуться якісь зміни, тут нафта – королева, незалежно від того, дешева вона чи дорога. Біопаливо становить приблизно 3% транспортного палива на сьогоднішній день, при цьому, згідно з прогнозами, використання енергоресурсів і рідких вуглеводнів залишиться без якихось серйозних змін до 2030.
Більш серйозні зміни очікуються в енергетичному секторі.
Ціни на газ з Henry Hub, за прогнозами, знизяться приблизно на 14% в 2015 році, в результаті чого споживання газу в енергетичному секторі збільшиться на 3%. Однак протягом того ж періоду частка поновлюваних джерел зросте майже на 6%.
Повна приведена вартість сонячної та газової електроенергії
Нафта vs поновлювані джерела. Хто кого?
“Відновлювальна енергетика – це технологія. У технологічному секторі ціни завжди знижуються. Горючі копалини видобуваються. У видобувному секторі ціни завжди ростуть,” – йдеться у звіті Bernstein.
У нафтовій промисловості останнім часом спостерігаються серйозні змін. Ціни на нафту Brent знизилися на 35% за останні 6 місяців на тлі утворився надлишку і зростання видобуток в Північній Америці.
Що стосується сонячної енергетики, що з 2012 року середня ціна завершеного комерційного проекту електрогенерації на базі сонячної енергії знизилася на 45% і продовжує падати швидше, ніж очікувалося.
Згідно зі звітом Deutsche Bank, в США сонячна енергетика досягне цінового паритету з конвенційної електрогенерацією в 47 штатах до 2016 року. До 2020 року, сонячна електрогенерація стане конкурентом газової електрогенерації при широкому спектрі цін на газ і на ключових ринках, включаючи регіони з низьким рівнем інсоляції.
Повна приведена вартість електроенергії на базі вітряної енергії нижче, ніж при вугільної електрогенерації і газової електрогенерації.
Основна загроза росту відновлюваної енергетики – це не ціни на нафту або газ, це політичні заходи і заходи регулювання, вважають аналітики.
Згідно з прогнозом МЕА, сонячна енергія стане основним джерелом електрогенерації до 2050 року, але в найближчому майбутньому агентство прогнозує зниження зростання відновлюваної енергетики на тлі нестабільності заходів регулювання.
Проект податкових відрахувань на інвестиції в сонячну енергетику в США закінчуються в 2016 році, а в Євросоюзі також немає чіткої політики щодо відновлюваної енергетики після 2020 року, тому інвестори стикаються з тим, що вони не можуть гарантувати стабільні і передбачувані доходи.
Багато хто відзначає, що використання відновлюваної енергетики не сильно постраждає від рішення ОПЕК.
“Зниження цін на нафту навряд чи серйозно вплине на використання вітряної та сонячної енергетики, оскільки нафта – не заміна поновлюваних джерел,” – говорять аналітики UOB KayHian.
Зміна клімату
Ціна – не єдиний двигун зростання відновлюваної енергетики, вважають в UOB KayHian, відзначаючи загальну стурбованість з приводу кліматичних змін.
“Кліматична угода між США і Китаєм змінить загальний напрямок у національній стратегії Китаю з питання розвитку сектора відновлюваної енергетики,” – відзначають аналітики.
На зорі епохи дешевої нафти поновлювані джерела втратили своє колишнє положення. Проте зараз інвестиції в цей сектор можуть стати дуже вигідними в довгостроковій перспективі, коли ціни на нафту несподівано почнуть рости, говориться у звіті Bernstein.
“Ціна сонячного світла не змінюється з часом. І не потрібно протиставляти сьогоднішні ціни на сонячну енергію і сьогоднішні ціни на нафту. Швидше треба порівнювати сьогоднішні ціни на сонячну енергію з цінами на нафту протягом наступних 20 років” – наголошується в звіті.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас