Несправності на Запорізькій АЕС - не єдина причина відключення світла в Україні, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Несправності на Запорізькій АЕС - не єдина причина відключення світла в Україні, - експерт

Енергетика
11896
У дефіциті електроенергії в Україні і відключенні її в деяких регіонах винен не тільки технічний інцидент на Запорізькій атомній електростанції, але і в тому числі два інших фактори – дефіцит вугілля і низький рівень води в сховищах гідроелектростанцій через посушливі літа і осені. Про це в коментарі сказав експерт з питань енергетики Сергій Дяченко.
“Сьогодні у нас є три джерела дефіциту потужностей. Це інцидент на Запорізькій АЕС, дефіцит палива на ТЕС і низький рівень води в сховищах, які обмежують можливості гідроелектростанцій … Тобто у нас є ще дефіцит вугілля і плюс у нас було сухе літо і осінь, і відповідно гідроелектростанції суттєво зменшили видобуток “, – зазначив він.
Дяченко наголосив, що саме ці три фактори в комплексі призвели до дефіциту електроенергії в країні і відключень споживачів.
У той же час він зауважив, що технічні несправності на Запорізькій АЕС подвоїли дефіцит електроенергії в Україні.
“У нас дефіцит 2,8 (ГВт – ред.), наскільки я знаю, з них 1 ГВт – нам” подарувало “Запоріжжя. Тобто зупинка в Запоріжжі майже подвоїла дефіцит потужностей, який зараз у нас є, і якби Запорізька АЕС працювала в штатному режимі, то ця проблема не була б такою яскравою і гострою “, – зазначив Дяченко.
Що стосується дефіциту вугілля, то за даними експерта, його вистачить ще на місяць “з урахуванням складських запасів”.
На його думку, вирішувати проблему дефіциту електроенергії в Україні потрібно за рахунок припинення її експорту за кордон.
“Зараз триває експорт (електроенергії – ред.) в Європу. Мабуть, у такій ситуації було б доцільно відмовитися від експорту. Однак це питання є корпоративними справами комерційних компаній, які продають електроенергію”, – зазначив він.
Експерт зазначив, що обсяг експорту електроенергії досягав приблизно 8 млрд кВт-год на рік.
“В останні роки ми експортували десь 8 млрд кВт-год – це сумарний обсяг на рік. Це чимало. Більшу частину експортували до Європи. І в такій ситуації, напевно, було б справедливо вибачитися перед партнерами і вони б з розумінням поставилися до такої ситуації “, – зазначив він.
Дяченко також підкреслив, що імпорт електроенергії з Росії повинен бути крайнім кроком, оскільки РФ у такій співпраці може виступити ненадійним партнером і без попередження і без серйозних підстав припинити постачати електроенергію, що може спричинити системну технічну аварію.
“Якщо домовимося про постачання електроенергії з РФ, а вони без пояснень припинять її постачати, то буде“весело”. Тоді на виправлення ситуації будуть десятки секунд. У диспетчерів буде 10 секунд максимум для вирішення проблеми. Адже коли енергосистема позбавляється великих обсягів електроенергії є секунди , щоб вимкнути споживачів, інакше – системна аварія … Тому імпорт електроенергії з такою непередбачуваною країною, як Росія – це штука з точки зору енергетичної безпеки достатньо небезпечна. Краще, звичайно, вже імпортувати вугілля – це якось не так небезпечно “, – запевнив експерт.
Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що імпорт електроенергії з Росії в поточних умовах є необхідним кроком для балансування енергетичній галузі.
Як повідомлялося, на Запорізькій АЕС сталося відключення третього енергоблоку. За попередніми даними, причина відключення – пошкодження обмотки трансформатора напруги секції живлення власних потреб блоку, що призвело до відключення трансформатора власних потреб і відключенню блочного трансформатора. Автоматика захисту блоку відпрацювала відповідно до проектного алгоритму.
Включення енергоблоку планується о 23 годині 5 грудня.
Нагадаємо, неодноразово повідомлялося, що саме аварія на Запорізькій АЕС стала причиною масштабних хаотичних відключень електроенергії по всій країні.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас