Власник будівельної групи "НЕСТ" ініціював банкрутство своєї компанії через борги перед "Альфа-Банком" на $66 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власник будівельної групи "НЕСТ" ініціював банкрутство своєї компанії через борги перед "Альфа-Банком" на $66 млн

Кредит&Депозит
2298
Вже півроку тривають судові баталії між компанією “Ренесанс”, яка є замовником будівництва столичного ЖК “Смарагдовий” (зданий в експлуатацію в 2011 році), і “Альфа-Банком”, якому забудовник, згідно з матеріалами Господарського суду Києва від 2 жовтня 2014 року, станом на 16 липня 2014 повинен $66 млн (або 773, 67 млн грн.). 8 грудня Господарський суд Київської області розгляне заяву компанії “Ренесанс” про банкрутство у зв’язку з тим, що вона не може повернути кредиторам 1,19 млрд грн. боргу. У банку побоюються, що в разі позитивного рішення суду, він не зможе отримати прострочену заборгованість.
Кредити розбрату
Рішенням від 2 жовтня 2014 Господарський суд міста Києва задовольнив позов “Альфа-Банку” до ПАТ “Ренесанс”, і зобов’язав будівельну компанію передати банку заставне майно, а саме, нежитлові приміщення ЖК “Смарагдовий” (Київ, вул. Механізаторів, 2а) в якості часткового погашення боргу. “Ренесанс” подав апеляцію, але своїм рішення від 21 жовтня Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення від 2 жовтня.
У компанії “Ренесанс” відмовляються виконувати рішення суду, посилаючись на те, що ніяких кредитних зобов’язань перед “Альфа-Банком” у неї немає. “Ми не маємо жодних договірних чи позадоговірних відносин з” Альфа-Банком “, – заявили Delo.UA в прес-службі групи” НЕСТ “, відмовившись від подальших коментарів щодо даної справи.
Дійсно, компанія “Ренесанс” в жовтні 2008 року підписала договори про надання їй Bank of Cyprus двох кредитний ліній у розмірі $14,4 млн і $55,6 млн. Запорукою за даними кредитами виступали 50 комерційних приміщень загальною площею 7,57 тис. кв. м на вул. Механізаторів, 2а в Києві (житловий комплекс “Смарагдовий”) загальною вартістю 75,57млн грн. (згідно з оцінкою консалтингової компанії “Бі.Еф.Сі”).
Однак у квітні 2014 Bank of Cyprus переуступив свій кредитний портфель “Альфа-Банку”. Після чого, як випливає з матеріалів справи, і “Альфа-Банк”, і Bank of Cyprus письмово повідомили “Ренесанс” про переуступку прав вимоги по кредиту. Цього, як зазначають юристи, достатньо для інформування позичальника і, більше того, вказують – неповідомлення про зміну кредитора не звільняє боржника від необхідності виплати своїх фінансових зобов’язань. “Зміна кредитора не вимагає згоди боржника, в той же час новий кредитор зобов’язаний повідомити боржника про зміну кредитора офіційним листом. У разі ж неповідомлення новим кредитором боржника про зміну кредитора, боржник має право виконати зобов’язання на користь старого кредитора. Але виконувати зобов’язання потрібно в будь-якому випадку . Таким чином, позиція групи “НЕСТ” про неправомірність дій “Альфа-Банку” некоректна, оскільки неповідомлення про зміну кредитора не звільняє компанію від виконання зобов’язань за договорами “, – пояснює адвокат, партнер адвокатського об’єднання” СК ГРУП “Юлія Курило.
У травні 2014 року, посилаючись на проблеми компанії “Ренесанс” з виплатами по кредиту, банк зажадав від компанії дострокового погашення решти суми позики і відсотків по ньому. “Протягом тривалого терміну ПАТ” Ренесанс “не виконувала зобов’язань з оплати відсотків і повернення кредитних коштів. Це послужило підставою для виставлення“Альфа-Банком“вимог про дострокове погашення кредиту в травні цього року. Оскільки” Ренесанс“проігнорував цю вимогу кредитора, банк почав процедуру судового стягнення заборгованості “, – конкретизують в прес-службі“Альфа-Банку”.
Крім того, банк має намір оскаржувати банкрутство ПАТ “Ренесанс”. “Щоб ухилитися від оплати боргу, група компаній” НЕСТ “вдалася до традиційних прийомів: заміна міста реєстрації компанії, затягування судових процесів, оголошення про ліквідацію компанії. Ще 20 листопада Господарським судом Київської області було винесено ухвалу щодо заборони ліквідаційної комісії” Ренесанс “складати ліквідаційний баланс і проводити інші дії, спрямовані на завершення ліквідаційної процедури. Незважаючи на судову заборону, ліквідатор підписав ліквідаційний баланс та подав заяву про банкрутство до суду. Розгляд даної заяви відбудеться 8 грудня “, – нарікають в“Альфа-Банку”. У разі, якщо рішення про банкрутство “Ренесанс” буде прийнято, банк подасть до суду і арбітражному керуючому заяви з вимогами до боржника і намагатиметься правовими шляхами забезпечити задоволення цієї заборгованості. “У тому числі і шляхом реалізації майна боржника з публічних торгів”, – говорять в прес-службі “Альфа-Банку”.
Удар по інвесторам
Конфлікт між компанією “Ренесанс” і “Альфа-Банком” не є рідкістю для ринку. Через складну політичну та економічну ситуацію в країні компанії часто вдаються до штучного банкрутства, щоб уникнути виплати кредиторської заборгованості.
У випадку, якщо замовника будівництва визнають банкрутом, страждають, в першу чергу, приватні інвестори, що вклали свої кошти в купівлю квартир в споруджуваному будинку. На жаль, можливості повернути вже проінвестовані в будівництво гроші у простого інвестора на сьогоднішній день не так вже й багато. “У даному випадку, можливість повернути гроші за вже придбану інвестором квартиру безпосередньо залежить від виду укладеного договору і від того, з ким він укладений. Якщо розглядати ідеальну ситуацію, при якій свідомий і законослухняний забудовник не придумує схем обходу статті 4 Закону України” Про інвестиційну діяльність”, яка встановлює обмеження на способи інвестування, і не укладає з інвестором прямих договорів, то шанси практично рівні нулю. В основній своїй масі чесні договори, швидше, опосередковано захищають інтереси забудовника, ніж інвестора – ніхто не захоче повертати вже“влиті“в будівництво інвестиції добровільно”, – резюмує старший юрист ЮК“Алексєєв, Боярчуков і Партнери“Олена Бєлова.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас