Білорусь має намір відмовитися від імпорту електроенергії з пуском I блоку АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь має намір відмовитися від імпорту електроенергії з пуском I блоку АЕС

Енергетика
598
Білорусь з 2018 року, коли в країні буде введено в експлуатацію перший блок атомної електростанції, планує повністю відмовитися від імпортних закупівель електроенергії, заявив начальник управління енергоефективності міністерства енергетики республіки Михайло Малашенко в ході онлайн-конференції.
“Ми повністю в своєму балансі відмовимося від імпорту електричної енергії, починаючи з 2018 року”, – сказав М.Малашенко.
Він пояснив, що введення БелАЕС призведе до завантаження найбільш ефективного існуючого обладнання енергосистеми з меншою питомою витратою на вироблення електричної енергії.
“Собівартість кіловат-години на Беларуській АЕС буде істотно нижче тієї електроенергії, що ми виробляємо зараз. Природно, з введенням в експлуатацію БелАЕС продукт для споживача буде дешевшати”, – сказав М.Малашенко.
За розрахунками Міненерго, Білорусь зможе експортувати електроенергію. “І це відіб’ється на собівартості кінцевого продукту для споживачів Білорусі – як реального сектора, так і фізичних осіб. Тобто вони тільки виграють”, – підкреслив представник Міненерго.
Як повідомлялося, Білорусь в 2015 році планує імпортувати 2,5 млрд кВт.год електроенергії, в тому числі 1,5 млрд кВт.год з Росії та 1 млрд кВт.год – з України. Очікується, що остаточне рішення по закупкам електроенергії з України буде прийнято в грудні поточного року.
Білорусь традиційно імпортує електроенергію з Росії та України.
Раніше повідомлялося, що в поточному році Білорусь планує імпортувати 4,2 млрд кВт.год електроенергії з РФ і України. При цьому на частку України в загальному обсязі припадає близько 3 млрд кВт.год. Проте з 2 жовтня 2014 Україна припинила постачання електроенергії до Білорусі. Відсутні обсяги республіка заміняла в жовтні поставками з РФ і за рахунок власної генерації.
Раніше також повідомлялося, що Білорусь має намір поступово скорочувати обсяги імпорту електроенергії і вести її закупівлі за межами країни тільки в тій кількості, яка потрібна для забезпечення планового ремонту власної генерації.
Беларуська АЕС буде складатися з двох енергоблоків сумарною потужністю до 2,4 ГВт і буде побудована на Островецькому майданчику в Гродненській області. Для будівництва першої Білорусь АЕС був обраний проект “АЕС-2006”, який повністю відповідає міжнародним нормам і рекомендаціям МАГАТЕ.
Введення в експлуатацію першого енергоблоку Беларуська АЕС очікується до кінця першого півріччя 2018 року, другий блок планується ввести в 2020 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас