Закриття валютних обмінників не заспокоїть курс в Україні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закриття валютних обмінників не заспокоїть курс в Україні - експерт

Валюта
2711
Закриття небанківських обмінних пунктів не призведе до стабілізації валютного курсу, оскільки залишиться іще низка інших факторів, які негативно на нього впливають. Таку думку під час прес-конференції висловив економість Борис Кушнірук. Як пояснив експерт, закриття обмінників дасть Національному банку можливість краще контролювати канали надходження валюти. Але лише цього – недостатньо.
“Як фактор – це безперечно присутнє. Але треба розуміти, що всі інші фактори нікуди не ділись. У нас падає виробництво. У нас скорочується експортна виручка. У нас скорочуються прибутки підприємств, скорочуються доходи бюджету, зростає недовіра бізнесу та громадян до ситуації. Від цього фактору дуже важко позбутися”, – розповів Кушнірук.
“Інше – це відсутність реформ. Це наявність незбалансованого бюджету. Якщо уряд знає, що в нього реальні доходи будуть менші – то він не може собі дозволити планувати видатки, під які не буде реального покриття. Бо тоді доводиться друкувати гроші, покриваючи безвідповідальну політику уряду, який не проводить реформи в енергосекторі, не проводить реформи в житлово-комунальному секторі, соціальному, використовує наявні кошти непрозорим чином”, – підкреслив він.
“Це на сьогодні проблема, і поки ці фактори існуватимуть, вони даватимуть сильніший вплив, ніж стабілізація каналів надходження валюти в банківську систему”, – підсумував експерт.
Як раніше писали ЗМІ із посиланням на власні джерела в Нацбанку, регулятор планує відкликати ліцензії у небанківських обмінних пунктів. Таким чином НБУ хоче припинити панічні настрої серед населення та стримати девальвацію національної валюти. Рішення про закриття обмінників у регуляторі можуть прийняти ще на цьому тижні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас