Потік нафтодоларів з країн ОПЕК на фінансові ринки вичерпається - через це вони втратять $316 млрд в 2015 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потік нафтодоларів з країн ОПЕК на фінансові ринки вичерпається - через це вони втратять $316 млрд в 2015 році

Енергетика
713
Потік нафтодоларів з країн ОПЕК на світові фінансові ринки, ймовірно, вичерпається на тлі падіння цін на нафту, яке, за оцінками експертів, буде коштувати країнам організації втраченої виручки розмірі $316 млрд у наступному році, пише газета Financial Times.
Держави, які є великими виробниками нафти, активно вкладали доходи від продаж сировини, в широке коло глобальних активів – від US Treasuries до акцій і нерухомості. Так, наприклад, суверенний фонд Катару, придбав легендарний лондонський універмаг Harrods і французький футбольний клуб “Парі Сен-Жермен”, тоді як держінвестфонд Абу-Дабі спільно з ще одним інвестором придбав офісну будівлю Time Warner в Нью-Йорку.
Приплив нафтодоларів з країн ОПЕК в глобальну фінансову систему підтримував її ліквідність, а також ціни активів, відзначають експерти. Однак падіння вартості нафти Brent, що досягли з середини червня 40%, ймовірно, змінить цю тенденцію. “Вперше за 20 років країни ОПЕК будуть швидше витягати ліквідність з ринків, а не вливати її допомогою інвестицій”, – відзначає аналітик по суверенних і корпоративних ринках emerging markets BNP Paribas Девід Шпігель.
При збереженні видобутку на поточному рівні і середньої вартості нафти в $70 за барель в 2015 році, експортна виручка держав ОПЕК буде на $316 млрд менше, ніж могла б бути, якби вартість нафти дорівнювала середньому за три роки значенням – $105 за барель, свідчать оцінки BNP Paribas.
Інвестиції країн ОПЕК в ліквідні активи, включаючи US Treasuries, корпоративні бонди з високими рейтингами, а також акції, на піковому рівні, зазначеному в 2012 році, становили $500 млрд, відзначає директор по Африці і Близькому Сходу Інституту міжнародних фінансів (IIF) Джордж Абед.
Наступного року потік цих інвестицій може опуститися нижче $100 млрд при середній вартості нафти в $78 за барель, вважає експерт.
Одним із ключових факторів очікуваного послаблення нафтодоларових інвестицій є зростання видобутку нафти в США, пише FT. США скорочують імпорт нафти, що означає зниження доларової виручки зарубіжних постачальників: така ситуація, на думку деяких експертів, може призвести до нестачі доларової ліквідності. Показник недоотриманої виручки в $316 млрд буде набагато вище з урахуванням інших великих експортерів нафти – Росії, Норвегії, Мексики, Казахстану та Оману.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас