Диверсифікація по-литовськи: введено в дію термінал СПГ в Клайпеді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Диверсифікація по-литовськи: введено в дію термінал СПГ в Клайпеді

Енергетика
634
Термінал скрапленого природного газу (СПГ), покликаний диверсифікувати постачання газу в Литву, в середу офіційно введений в експлуатацію в Клайпеді.
До теперішнього часу єдиним постачальником газу в країну був “Газпром”.
“Прокачування газу вже потроху йде. Місто Клайпеда раде тому, що частково отримує газ з терміналу СПГ. Також йде робочий процес. Я їду в Клайпеду переконатися, що всі деталі з’єднані, що всі процеси на місці, і ми виконали постанову уряду”, – сказав міністр енергетики Литви Рокас Масюліс.
Незважаючи на те, що поки не прокладений основний газопровід по дну Куршської затоки, за інформацією Klaipedos nafta, інфраструктура вже готова до експлуатації. Представник компанії Індрі Мілінене сказала BNS, що термінал може постачати газ з тимчасового газопроводу, прокладеному по дну затоки.
Побудоване за два роки судно-резервуар Independence прибуло в порт Клайпеди більше місяця тому, з того часу проводилися його випробування. Замовник судна – норвезька Hoegh LNG надає судно в оренду разом з командою, надає послуги з нагляду за ним, операційні послуги.
Klaipedos nafta почав оплату оренди судна Independence. Відповідно до підписаного у березні 2012 року договором з Hoegh LNG, плата за оренду судна в день становить $189 тис., на рік – $68,9 млн, а за 10 років – $689 млн. Передбачається, що Klaipedos nafta зможе викупити судно через 10 років.
Наприкінці жовтня в Клайпеду була доставлена партія СПГ для випробувань, а в кінці грудня Statoil поставить першу комерційну партію газу. Протягом року в Клайпедський порт повинні зайти 6-7 газовозів, які доставлять 540 млн кубометрів газу.
У перші роки потужність терміналу становитиме 1 млрд кубометрів, згодом – близько 4 млрд кубометрів.
Вартість терміналу склала близько 500 млн літів. Передбачається, що його потужностей терміналу вистачить для того, щоб повністю замінити поставки російського газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас