Moody's присвоїло компанії Ахметова «Метінвест» рейтинг імовірності дефолту - Caa2-PD-LD — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's присвоїло компанії Ахметова «Метінвест» рейтинг імовірності дефолту - Caa2-PD-LD

Фондовий ринок
3833
Вчора стало відомо, що міжнародне рейтингове агентство Moody’s присвоїло компанії «Метінвест» рейтинг імовірності дефолту (Caa2-PD-LD). Він означає, що боргові зобов’язання компанії вкрай низької якості і схильні дуже високого кредитного ризику. Як розповів «Капіталу» старший аналітик інвестиційної компанії «АРТ Капітал» Олексій Андрейченко, такому рейтингу відповідає ймовірність настання дефолту компанії протягом наступних п’яти років на рівні 51% (за методикою Moody’s). Кредиторам «Метінвесту» є чого побоюватися.
Не все так страшно?
Опитані «Капіталом» аналітики бачать у встановленні даного рейтингу просту формальність і відображення політичного відношення не тільки до «Метінвесту» зокрема, а й до України в цілому. Рейтинг самої країни ще нижче – Caa3, говорить Андрейченко. Експерти вважають, що присвоєння такого рейтингу «Метінвесту» – не новина, а скоріше прогнозована реакція на часткову реструктуризацію заборгованості за євробондами, оголошену компанією минулого тижня.
Нагадаємо, 28 листопада «Метінвест» здійснив заміну єврооблігацій, тобто фактично відстрочив для себе виплати за євробондами, заборгованість за якими в сумі тягнула на $500 млн, а час розплати мав настати в 2015 г. (ще близько $100 млн із загальної суми боргу за бондами компанія погасила достроково). Обмін на нові облігації був здійснений на суму $386, 3 млн. На обмін з втратами погодилися 77% власників євробондів компанії, уточнив аналітик компанії Dragon Capital Денис Саква. Погашення вже нових облігацій продовжено до 2017 р. Вартість ще не погашених євробондів компанії таким чином склала $113,7 млн «Зниження рейтингу агентством є формальним і стосується проведеної реструктуризації за євробондами. Він означає, що компанія зазнає певних труднощів зі своєчасним погашенням боргу, але це не дефолт», – вторить колегам і аналітик компанії Concorde Capital Роман Тополюк.
На його думку, набагато важливіше, що рейтинг самих євробондів залишився без змін. Позитивно також те, що обмін облігацій відбувся і був підтриманий держателями боргів до настання терміну погашення. «Іншими словами, утримувачі підставили плече компанії, дали їй відстрочку, значить вірять, що вона зможе розрахуватися за своїми зобов’язаннями в подальшому. Погано було б для компанії, якби реструктуризація не була схвалена. Але у «Метінвесту» ще буде певний час до травня 2015 поліпшити пропозицію», – зазначив Тополюк.
Допоміг обвал гривні
Падіння курсу української валюти дозволило «Метінвесту» утримати прибутковість за підсумками 9 місяців 2014 р, незважаючи на військові дії на сході, що призвели до скорочення випуску метпродукції підприємства III кварталі поточного року. Прибуток компанії до оподаткування перевищив за цей період $2 млрд. А рентабельність склала 24% проти 18% в 2013 р. На це вказує аналітик компанії ICU Олександр Мартиненко. «Станом на кінець III кварталу 2014«Метінвесту» вдається утримувати відношення чистого боргу до операційного прибутку до амортизації та оподаткування (EBITDA) за останні 12 місяців на досить низькому рівні – 1,3. Даний показник відображає рейтинг стійкості бізнесу, кажуть експерти. «І тільки якщо він починає перевищувати 3, є привід для занепокоєння», – пояснив Андрейченко. Власники облігацій «Метінвесту» стануть вимагати дострокової виплати, якщо борг компанії збільшиться від нинішнього рівня наполовину або його EBITDA зменшиться в 1,5 рази, додав він. «Після того як зниження курсу продовжилося, а виробництво на підприємствах холдингу щодо стабілізувалося в IV кварталі, немає підстав очікувати серйозного погіршення відношення боргу до EBITDA за підсумками року», – підкреслив Мартиненко.
Однак продовження військового конфлікту робить виробничі і фінансові результати вкрай непередбачуваними в 2015 р, впевнений експерт. Але, на його думку, це не може не знайти відображення в оцінках і очікуваннях рейтингових агентств.
Банківський борг
Проте задуматися кредиторам «Метінвесту» є над чим. Наприклад, поки не ясно, яким чином компанія має намір гасити заборгованість перед банками в розмірі $800 млн. Запозичених ці кошти «Метінвест» у 2011-2013 рр. в закордонних банках і повинен виплатити цю суму в 2015 р, вказують інвестбанкіри. Також поки нічого в компанії не придумали з неструктурованою частиною заборгованості за євробондами, яку також треба погашати в наступному році.
У самому «Метінвесті» мають намір виплатити частину банківського боргу в розмірі $741 млн в II кварталі 2015 р. Аналітики повідомляють, що компанія веде переговори з банками на предмет погашення боргів і незабаром оголосить рішення. «Ми очікуємо, що це буде або чергова реструктуризація, досягнута шляхом домовленостей з банкірами, або часткове погашення за рахунок власних коштів та реструктуризація решти. Також не виключаємо, що «Метінвесту» можуть прийти на допомогу власники, видавши йому черговий кредит на погашення заборгованості перед іноземними банками», – резюмує Андрейченко.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас