Китай відкриває світу більше можливостей для інвестування - HSBC — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай відкриває світу більше можливостей для інвестування - HSBC

Світ
384
Фінансові ринки Китаю стають більш доступними, відкриваючи світу більше можливостей для інвестування, вважає голова управління HSBC по операціях з цінними паперами Кіен Берк (Cian Burke).
Китайський ринок боргових зобов’язань зріс з практично неіснуючого до третього за величиною в світі. А фондовий ринок країни вийшов на друге місце в світі як за обсягом торгів, так і за капіталізацією ринку.
Але, як пише К.Берк у своїй статті, фінансові ринки КНР – це аномалія: незважаючи на їх значний розмір, вони були здебільшого закриті для іноземних портфельних інвесторів.
“Відкриття Китаю зовнішньому світу з фінансової точки зору не тільки надає доступ до величезних накопичень, воно також призведе до створення більш диверсифікованої і стабільної глобальної бази інвесторів”, – вважає експерт.
Тепер більше міжнародних компаній можуть зробити вибір на користь лістингу в Гонконзі, при наявності доступу до “південного каналу” китайського капіталу. А в майбутньому IPO в Китаї можуть стати глобальною практикою, оскільки міжнародні інвестори, як інституційні, так і приватні, через Гонконг отримають доступ до “північного каналу”.
У порівнянні з іншими фінансовими системами Китай як і раніше не можна назвати відкритим, але бар’єрів стає менше. Зважаючи на розмір ринку Китаю, можна зробити висновок, що будь-яке ослаблення його обмежень на рух капіталу матиме значення для всіх інших ринків, і регулятори обережно і системно підходять до відкриття країни зовнішньому світу.
Китай відкривається поступово. На даному етапі в країні існують дві схеми управління вхідними портфельними інвестиціями: Кваліфікований іноземний інституціональний інвестор (“QFII”) і Кваліфікований іноземний інституціональний інвестор в юанях (“RQFII”). Обидві програми спрямовані на інституційних інвесторів, а не на індивідуальних.
Запуск механізму перехресних торгів на фондових біржах Шанхая і Гонконгу (Shanghai-Hong Kong Stock Connect), що відбувся 17 листопада, націлений на зниження рівня контролю над рухами капіталу і реалізує той же підхід. Вперше китайські інвестори – як інституційні, так і приватні – зможуть безпосередньо здійснювати торги іноземними цінними паперами, а іноземні інвестори – як інституційні, так і приватні – отримають прямий доступ на фондовий ринок Китаю
Спершу програма включає в себе тільки фондові біржі в Шанхаї та Гонконгу, і на обидва канали – що веде на північ у Шанхай і що веде на південь в Гонконг – поширюється дія як щоденної, так і загальної квоти. Але якщо вірити історії, обсяг квот буде збільшено, а дію програми – розширено.
“У програми Stock Connect величезний потенціал. Завдяки Гонконгу вона може змінити динаміку світових фінансових ринків”, – упевнений К.Берк.
Обмеження на рух капіталу, що тривали роками, ізолювали фінансові ринки Китаю. Вихідні портфельні інвестиції (внутрішні капіталовкладення в іноземні цінні папери) становили лише 3% від ВВП Китаю, в той час як в США налічували 49% від ВВП. Якщо ж порівнювати вхідні портфельні інвестиції (іноземні капіталовкладення в національні цінні папери), то контраст ще очевидніший: лише 4% від ВВП Китаю в порівнянні з 86% від ВВП США.
З 1977 року ВВП Китаю збільшувався, як мінімум, на 6% щороку. Це найтриваліший період такого активного зростання в історії. Зараз Китай займає друге місце серед найбільших економік у світі. А за паритетом купівельної спроможності обсяг ВВП в Китаї вже перевищив цей показник у США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас