Vale має намір виділити в окрему компанію активи з видобутку кольорових металів обсягом $14 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Vale має намір виділити в окрему компанію активи з видобутку кольорових металів обсягом $14 млрд

Фондовий ринок
84
Бразильська Vale, найбільший світовий виробник залізної руди, розглядає можливість виділення в окрему компанію частини активів з видобутку кольорових металів обсягом близько $ 14 млрд, пише газета Financial Times.
За словами гендиректора Vale Муріло Феррейри, компанія може продати 30-40% підрозділу у сфері видобутку кольорових металів, яке вона оцінює в $ 30-35 млрд.
Нова компанія, ймовірно, отримає лістинг в Канаді, де сконцентровані нікелеві активи Vale, її IPO може пройти в серпні наступного року, повідомив М.Феррейра.
“Ми впевнені, що підрозділ кольорових металів має приховану вартість, яку необхідно розкрити”, – заявив М.Феррейра.
Він зазначив, що проведення IPO є можливим, однак такого рішення поки не прийнято.
“Ми не маємо наміру просто продавати активи за будь-яку ціну”, – додав глава Vale.
Провідні світові виробники залізної руди змушені відокремлювати неключові активи на тлі падіння вартості залізної руди в умовах скорочення попиту в Китаї, а також надлишку цього виду сировини на світовому ринку.
Якщо торік середня вартість залізної руди становила $ 135 за тонну, то в 2014 році вона впала до $ 70 за тонну.
У серпні цього року BHP Billiton, найбільша гірничодобувна компанія світу, оголосила про виділення в окрему компанію активів у сфері видобутку нікелю, алюмінію і марганцю.
“У майбутньому нам потрібно пройти оздоровчий, проте болючий процес, – сказав М.Феррейра. – Болючий, тому що багато компаній стикаються з жорсткою реальністю зниження цін на залізну руду, до якого вони не були готові. Оздоровчий, бо найбільш конкурентоспроможні представники галузі збережуть свої позиції “.
Головний фінансовий директор Vale Лучано Сиані повідомив, що компанія має намір залучити кошти за рахунок скорочення своєї частки в бразильській MRS Logistica, що займається залізничними перевезеннями вантажів, а також веде переговори про продаж виробника бокситів Mineracao Rio do Norte.
Крім цього, Vale розглядає можливість продажу низки підприємств підрозділу з випуску добрив, заявив Л.Сіані.
Він зазначив, що можливість проведення IPO підрозділу з видобутку кольорових металів буде залежати “від апетиту ринку і потреб компанії в грошових коштах”.
Vale також має намір скоротити інвестиції в існуючі проекти. Компанія знизила плановий обсяг інвестицій на наступний рік до $10,2 млрд із $12,5 млрд.
М.Феррейра зберігає оптимізм щодо відновлення цін на залізну руду, відзначаючи, що ряду дрібних виробників цього виду сировини доведеться покинути китайський ринок в нинішніх несприятливих умовах.
“Ми створюємо конкурентоспроможну компанію з високоякісними активами, – заявив він. – Ми впевнені, що після періоду коригування ринку, нас чекає відновлення”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас