FT: США обігнали Європу за привабливістю для мігрантів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: США обігнали Європу за привабливістю для мігрантів

Світ
610
Згідно з новою аналітикою від ОЕСР, ЄС вперше за більш ніж десять років поступився США в якості мети для іммігрантів. Як показало дослідження, через тривалий економічний спад його привабливість для людей, які прагнуть поліпшити своє життя, ослабла.
За даними ОЕСР, клубу переважно багатих країн, зниження легальної міграції з-за меж ЄС вказує на проблеми, що стоять перед Європою, яка прагне конкурувати з США за кваліфікованих мігрантів у все більш жорстких умовах ринку праці. Воно також свідчить про потенційні загрози для конкурентоспроможності, викликані зростанням правих партій в таких країнах як Франція, Італія та Великобританія, де політичні дебати в останні роки набувають все більш антиімміграційної тональності.
Бізнес-асоціації в Європі довгий час підтримували політику, більш сприятливу для міграції, стверджуючи, що нові іммігранти критично важливі для економічної конкурентоспроможності ЄС. Однак вищезазначене дослідження показує, що ЄС, схоже, відстає в цій конкуренції.
Згідно з опублікованим у вівторок щорічним звітом ОЕСР «Перспективи міжнародної міграції», в 2012 р. в США переїхали 1,03 млн мігрантів з метою постійного проживання в порівнянні з 984,2 тис. таких мігрантів, які приїхали в 28 країн, що є членами ЄС.
Жан-Крістоф Дюмон, керівник підрозділу міжнародної міграції, що базується в Парижі, сказав, що ЄС вперше як мінімум з 2000 р. привабив менше мігрантів, що переїжджають на постійне місце проживання, ніж США, в якому роками кількість людей, які легально в’їжджають, трималася на рівні 1 млн на рік. Він сказав, що попередні показники на основі національних статданих, проаналізованих ОЕСР, показують, що ця тенденція продовжується і в 2013 р. – багато людей з-за меж ЄС воліють їхати в якісь інші країни. «Європі потрібно щось зробити, щоб залишатися привабливою, особливо для кваліфікованих людей», – сказав Дюмон.
За словами Дюмона, це падіння, швидше за все, більше пов’язане з економічним застоєм в Європі і кризою єврозони, яка в 2012 р. була у самому розпалі, ніж з політичними дебатами. Однак він додав, що напрямок політики в багатьох країнах – членах ЄС навряд чи допоможе вирішити проблему: «Справа не тільки в тому, відкриті чи закриті двері [для іммігрантів, що визначає, куди вони вирішать їхати], річ також у тому, чи є дім теплим і гостинним».
Дослідження показує, як світова фінансова криза 2008 року і наступні економічні потрясіння вдарили по системі міграції в усьому світі. У 2012 р. на легальну міграцію зважилися майже 3,8 млн людей у порівнянні з 4,5 млн в 2007 р. У 2012 р. майже чверть (929,6 тис.) від загальної кількості людей, які легального перетнули кордони в пошуку нового дому, склали громадяни ЄС, які скористалися своїм правом вільного пересування в рамках союзу. У 2007 р. ця цифра становила 1,2 млн.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас