ЄС домовився про виробництво дешевої ракети-носія нового покоління "Аріан-6" - перший пуск заплановано на 2020 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС домовився про виробництво дешевої ракети-носія нового покоління "Аріан-6" - перший пуск заплановано на 2020 рік

Технології&Авто
864
Держави Євросоюзу у вівторок увечері схвалили створення ракето-носія нового покоління “Аріан-6”: проект вартістю близько 4 млрд доларів має повернути Європі лідерство в сфері комерційних запусків. Знадобилися довгі місяці переговорів, особливо між Францією і Німеччиною, які мають головне фінансове навантаження. Перший пуск заплановано на 2020 рік, повідомила прес-служба ЄС.
Проект був затверджений на зустрічі міністрів країн-учасниць Європейського космічного агентства (ESA). За словами генерального директора агентства Жан-Жака Дорда, проект коштуватиме майже 4 млрд євро з урахуванням розробки меншою за розміром ракети Vega-C, повідомляє “Інтерфакс” з посиланням на The Wall Street Journal. Також проектом передбачено створення нового стартового комплексу на космодромі Куру у Французькій Гвіані.
Крім того, Євросоюз схвалив подальшу участь у проекті міжнародної космічної станції. Держави ESA витратять близько 800 млн євро в наступні три роки на розвиток космічних станцій. Також ESA підтримало кілька дослідницьких місій на Місяць і Марс.
Як відзначає WSJ, міністри вели вкрай запеклі суперечки про те, як буде розподілятися фінансове навантаження, Як очікується, Франція оплатить 50% витрат на розробку, Німеччина – 22%, Італія – приблизно 12%, частки інших європейських країн істотно менше.
“Аріан-6” буде більше орієнтований на комерційні запуски і дозволить істотно заощадити на послугах виведення. Рішення щодо цього проекту частково є реакцією на зрослу конкуренцію з боку американських компаній, що надають послуги запуску ракет.
У червні холдинги Airbus і Safran оголосили про створення СП, щоб знизити витрати на розробку ракет-носіїв в майбутньому і спростити структуру власності для прискорення прийняття рішень. Компанії планують створити ракету-носій “Аріан-6” з вартістю запуску, за їхніми оцінками, в 70 млн доларів, що майже в два рази дешевше, ніж обходиться запуск “Аріана-5” – європейської ракети нинішнього покоління.
У 2016 році буде проведена оцінка проекту та прийнято остаточне рішення про його подальшу реалізацію. Німеччина наполягла на цьому пункті, щоб забезпечити фінансову життєздатність нової концепції.
“Аріан-6” буде розроблятися на основі кріогенного основного ступеню (кисень-водень), який використовують в нинішній версії. Шосте покоління ракет зможе використовувати від двох до чотирьох твердопаливних прискорювачів (два в “Аріані-5”) залежно від цілей запуску. Це підвищить гнучкість концепції і зробить можливими практично будь-які запуски – від наукових космічних місій до виведення великих комерційних супутників на високу навколоземну орбіту.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас