Як врятувати гривню: 4 шляхи зміцнення нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як врятувати гривню: 4 шляхи зміцнення нацвалюти

Валюта
2313
Антирекорди національної валюти шокують і женуть економіку країни до краху. З початку року гривня девальвувала на 88%! Наступного року вона може продовжити падіння, якщо влада не буде вживати рішучих заходів. “Сегодня” спільно з президентом Украналітцентру Олександром Охріменко, виконавчим директором Міжнародного фонду Блейзера Олегом Устенко і аналітиком МЦПД Олександром Жолудем проаналізувала 4 термінових сценарії порятунку гривні. Який шлях оберуть новий Кабмін і НБУ, – велике питання, але ігнорувати його далі вже неможливо.
1. Продаж резервів: врятує, але ненадовго
Експерти вважають, що традиційний спосіб впливу на курс – продаж золотовалютних резервів Нацбанку (золота та цінних паперів), щоб за рахунок масових доларових інтервенцій на міжбанку наситити ринок валютою, збити попит на неї і, зрештою, викликати зниження курсу хоча б до 14 -14,5 грн/$ – це зараз тупиковий сценарій. І приведе він до того, що Україна залишиться без останньої сорочки.
“Продаж резервів – дуже ризикований шлях. Подібну політику проводив уряд Мексики, за півроку знизивши резерви на 90% – з 30 до 3 млрд доларів, – каже Устенко. – У результаті курс песо зміцнився на короткий час, а потім знову пішов вгору. Країну врятували закордонні кредити, але країна їх віддає досі. Не впевнений, що в нинішній ситуації Україні такі кредити дадуть”.
Охріменко вважає, що $12 млрд, що залишилися в засіках НБУ, навіть на короткий час не зміцнять гривню, так як їх занадто мало: “Гроші підуть, як вода, і лише відтягнуть падіння. Якби була впевненість, що країні треба протриматися місяць-два, поки, наприклад, зайдуть іноземні інвестиції (на приватизацію держоб’єктів, розвиток інфраструктури), тоді цей шлях виправданий. Але такої впевненості немає”.
2. Мир на Сході: він необхідний – врятує життя людей і гривню
Очевидно, що припинення бойових дій в Донбасі – первісний найважливіший крок до порятунку економіки України. По-перше, не буде витрат на війну (до 3 млрд грн з бюджету щомісяця), по-друге, це дозволить почати відновлення інфраструктури Донбасу і відновить торгові відносини з Росією в галузі машинобудування та харчопрому, кажуть експерти.
Це, в свою чергу, дасть додаткове надходження валюти в Україну і знизить тиск на курс гривні. Вона може зміцнитися до 14-14,5 грн, і таким курс залишиться досить довго – рік і більше, прогнозує Устенко. Але, на думку Охріменка, домогтися реального миру неможливо без повернення до політики багатовекторності. Тому максимум, на що ми можемо розраховувати, – це заморожування конфлікту і торгівля тільки необхідними для нас і “ДНР” з “ЛНР” товарами: ми їм продукти, вони нам вугілля. Ну і, природно, російський газ, альтернативи якому поки немає: реверсних поставок з Європи нам не вистачає.
Жолудь ж вважає, що “замирення” необхідне, оскільки дасть можливість прийти в країну реальним інвесторам. Поки в нашій країні не запанує мир, вони не будуть вкладати сюди гроші.
3. Чужі гроші: реформи і валюта з-під матраца
Устенко пропонує цікавий рецепт – колективна допомога західних країн, кожна з яких у вигляді благодійності купить українські облігації держпозики на $ 1-2 млрд кожна.
“Для них це невеликі суми, а нам допоможуть зібрати з миру по нитці $ 20-30 млрд, на які ми проведемо реформи в економіці – це відмова від держзакупівель, при яких розкрадаються сотні мільярдів гривень і, на жаль, підвищення тарифів на ЖКП для населення до економічно обґрунтованих (але тут не можна не врахувати загрозу соціального вибуху і тому підходити до зростання тарифів треба обережно. – Авт.). Це дозволить реструктуризувати держборги (в 2015 р. ми повинні виплатити близько $ 10 млрд. – Авт.)”, – говорить експерт.
Охріменко вважає, що краще зайняти валюту всередині країни, – в “заначці” у населення $ 40 млрд. У 2010-2012 рр. Мінфін випускав валютні сертифікати номіналом $ 500 строком на два роки під 8-9%, з правом дострокового продажу емітенту. Вони були затребуваними. “Але треба їх продати мінімум на $ 10 млрд, тоді через рік можливе зміцнення гривні і до 10,5-11 грн/$”, – вважає Охріменко. Але Жолудь скептичний: довіра до української влади впала, і держпапери купувати не будуть.
4. Бізнес: приватизація і нові правила
Найкращий, але і самий тривалий (1,5-2 роки) спосіб стабілізувати гривню – це дати бізнесу нормально працювати, вважають експерти. “Треба гарантувати бізнесу недоторканність, встановити західні правила його ведення (мінімум перевірок та податків), узаконити довгострокову оренду великих земельних масивів. Останнє дозволить швидко збільшити виробництво і експорт сільгосппродукції”, – говорить Охріменко.
На думку Устенка, швидкий і багатомільярдний приплив грошей до бюджету дасть чесна приватизація об’єктів держвласності, що залишилися, що також вплине на зміцнення гривні: “Складно сказати, яким буде в цьому випадку курс нацвалюти, але він точно буде об’єктивним. Це дозволить стабільно працювати банківській системі, відновиться кредитування виробництва, почнеться приплив інвестицій, зросте ВВП, а значить – і зарплати, що нівелює долар, що подорожчав”.
За словами Жолудя, “чудо-закон”, прийнявши який, можна відразу отримати зростання рівня життя, немає. Потрібні невеликі, але послідовні кроки на відродження економіки, і головний – боротьба з корупцією: “Нормально працююча економіка – передумови для зміцнення гривні. Якщо так буде, мій прогноз – 13-13,5 грн через рік”.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас