Чому Bitcoin змінить все - а не тільки грошові відносини? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Bitcoin змінить все - а не тільки грошові відносини?

Світ
3515
Bitcoin змінить набагато більше, ніж лише грошові відносини. Він також може змінити принципи побудови програмного забезпечення і переверне роботу багатьох найбільших сучасних веб-компаній, стверджує, Джоел Монегро з Union Square Ventures (венчурна фірма з Нью-Йорку – ред.), пише Business Insider.
Докази для цього він знайшов у так званому “ланцюгові блоків” (the block chain) у загальній бухгалтерській книзі, де записується кожна угода з Bitcoin. Підтвердження цих операцій потребує обчислювальних потужностей. Коли підтверджується кожна угода, новий блок додається до ланцюга, через що подальші операції ще важче обрахувати.
Bitcoin був розроблений таким чином, аби бути впевненим – один і той самий Bitcoin не буде витрачено двічі однією й тією ж людиною, оскільки фізичної форми валюта не має. Це дає Bitcoin іще одну особливість – людям чи компаніям доводиться витрачати чимало грошей для того, щоб утримувати комп’ютери, які підтверджують транзакції, і складність цих обчислень завжди збільшується, коли “ланцюжок” стає довшим.
Але Монегро стверджує, що ці технічні особливості системи Bitcoin можуть мати більш довгостроковий потенціал, ніж сама валюта.
“Ланцюг блоків” не керується лише однією людиною або юридичною особою, й інформація у ньому знаходиться у вільному доступі для інших програм. Тому програмісти починають створювати поверх “ланцюга блоків” речі, які не мають нічого спільного з цифровою валютою.
Наприклад, програмісти розробили протокол La’Zooz – сервіс для спільного використання автомобілів та подорожей (Real-time ridesharing). Це може в кінцевому підсумку потурбувати Uber (мобільний додаток для пошуку, виклику та оплати таксі або приватних водіїв). Інші створили OpenBazaar, протокол для здійснення торгів, який може посунути eBay. Обидва використовують “ланцюг блоків” для певних основних обчислювальних задач.
Ось простий спосіб як це розуміти. Сам блок ланцюгів є незмінним, як фундамент. Bitcoin – як будівля, що стоїть на цьому фундаменті – і вона має основу, в якій програмісти визначають основні принципи, за якими вона працює. А на верху всієї конструкції – кілька сценаріїв, за якими люди можуть із нею взаємодіяти.
Але тепер можливо створювати свої власні будівлі на основі одного і того ж фундаменту.
“Ланцюг блоків” сильний в двох основних речах,” пояснює Монегро. “Розподілена згода – це широка мережа комп’ютерів, які домовилися про цінність чого-небудь …. це ключовий компонент для будь-якої децентралізованої системи. Інше – це фіксація часу, дотримання хронологічного порядку всього, що відбувається.”
Оскільки виникають нові підприємства, які залежать від цих функцій, вони виграють від використання “ланцюга блоків” Bitcoin, замість того, щоб будувати подібну систему з нуля. Ця концепція не нова. Багато високотехнологічні компанії мають технологічні платформи, на яких можуть базуватися інші, від Microsoft до Google і Facebook.
Блок ланцюгів Bitcoin відрізняється тим, що усе, що лежить в основі, буде опубліковане, і немає ніякого центрального управління об’єктом. Вся система працює тільки тому, що всі учасники дотримуються одного набору правил, а будь-які зміни продиктовані жорсткою математикою, а не якимось начальником чи радою директорів.
“Facebook хоче володіти і зберігати дані, які мають відношення до їх роботи”, говорить Монегро. “Так само Google, так само і всі інші. Вони контролюють дані, які зберігають, і роблять це у своїх власних цілях. Подібна система, коли ви будуєте відкриті протоколи, не контролюється ніким. Вони працюють як машини. Вони не дискримінаційні”.
Усе ж, є підстави і для скептицизму. Bitcoin сам по собі все ще перебуває в дуже ранній і бурхливій стадії розвитку, як показав раніше цього року розпад біржі цифрових валют Mt. Gox. Спекуляція викликала досить дикі коливання цін – один Bitcoin коштує близько $ 375 сьогодні, у порівнянні з піком в $ 1242 в березні 2013 року. Це робить його ненадійним засобом для інвестування, що в кінцевому рахунку може відштовхнути людей.
Крім того, організації, побудовані поверху“ланцюга блоків”, як правило, оперують утопічними термінами та умовами, що може відштовхнути новачків та сторонніх людей. Наприклад, La’Zooz описує себе як “повністю децентралізовану і автономну організацію. Це означає, що будь-яка людина може сприяти встановленню цілей будь-яким способом, який він або вона вважає за краще. Завдання виконуються в межах автономних або самостійно визначених груп”.
Але з такого роду утопічного бачення почалося багато проектів з відкритим вихідним кодом, і багато з них виросли у великі технології. Візьміть для прикладу операційну систему Linux, з якою працює більшість комп’ютерів в найбільших центрах обробки даних у світі. Або Apache, з яким працює більшість веб-серверів. Або ті протоколи, які лягли в основу самого Інтернету.
Монегро та Фред Вілсон з Union Square Ventures вважають, що Bitcoin може стати таким же фундаментальним будівельним блоком протягом найближчих 5-10 років.
BI_graph
Matt Rosoff, Business Insider
Переклад: Тетяна Гордієнко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас