Державних службовців в Україні будуть і далі скорочувати, але скільки - поки не відомо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державних службовців в Україні будуть і далі скорочувати, але скільки - поки не відомо

Казна та Політика
1598
Кількість державних службовців в Україні буде зменшуватись, але водночас їх заробітну плату збільшать до конкурентного рівня. Скорочення держслужбовців не має стати самою ціллю чи ідеєю, пояснив радник адміністрації Президента Іван Хілобок.
“Це має відбуватися виходячи з функціонального аналізу. Ми вважаємо, що повинні скорочуватися насамперед контрольні функції держави. Перехід від адміністративно-планового керування державою до демократично-ліберальної моделі. І в залежності від того, яка буде кількість органів, які в них функції, які в них задачі – від цього буде ставитись питання кількості державних службовців. Є питання оновлення і підвищення якості державних службовців. В “Стратегії 2020” є показник на рівні 70% до 2020 року”, – розповів він.
“Ми в Україні маємо ще пост-радянську державну службу, з усіма вадами, суперечностями і проблемами. Підписавши Угоду про асоціацію, одне із зобов’язань, яке Україна на себе взяла – це побудувати державну службу, яка базується на принципах, підходах, традиціях державної служби провідних Європейських країн”, – додав голова Нацдержслужби України Костянтин Ващенко. У розробці нового закону про “Про державну службу” враховували зокрема досвід Польщі, Німеччини.
“Ми не вигадували велосипед. Ми намагаємося запозичувати кращі практики, але перекладаємо їх на український грунт, для того, щоб вони були ефективними”, – підкреслив він.
Раніше, у жовтні цього року, Ващенко заявив, що завдяки реформуванню органів державного управління Україна уже зекономила понад мільярд гривень. “Сьогодні скорочено близько 27 тис. державних службовців. Це становить близько мільярда гривень, які витрачалися на оплату праці та заохочення”, – сказав він.
Новий закон “Про державну службу” планується прийняти до кінця 2014 року, оскільки 1 січня 2015 року має набути чинності закон про держслужбу, ухвалений ще в 2011 році, і який не відповідає нинішнім умовам. Зараз українські держслужбовці працюють за законом “Про державну службу України” ще від 1993 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас